Тилърсън: Не можем да започнем начисто с Русия

„Двустранните отношения с Русия трябва да се върнат на нивото, което отговаря на националните интереси на САЩ, но не е възможно да започнем начисто“, заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън в интервю за „Фокс нюз“, цитирана от Актуално.ком

„Мисля, че ние трябва да помислим за целия диапазон на тези отношения. Има редица важни области, на които трябва да се обърне внимание и са от съществено значение за нашата сигурност“, посочи той.

 Тилърсън смята, че преписваната на Москва намеса в президентските избори през ноември неизбежно ще изиграе роля във връзките между Доналд Тръмп и Владимир Путин. „Вярвам, че има широк кръг от важни въпроси, които трябва да се решат в контекста на отношенията между САЩ и Русия“, каза той. „Очевидно е, че намесата в изборите е един от тези въпроси“, добави държавният секретар.

„Мисля, че е важно да се разбере, че ние не се опитваме да започнем от нулата.Не може да се започне от нулата, не може да се изтрие миналото“, смята той. Тилърсън е убеден, че състоянието на отношенията между САЩ и с Русия не е добро и не е в полза на американския народ.

„Вярвам, че като цяло те (отношенията) се възприемат като нездравословни за света. Ще видим дали ще можем да ги подобрим или не“, изтъкна той.