„Те чакат разпадането на Русия.“ Ветеран от разузнаването за това, защо е нужен Скрипал

Скандалът с „руската следа“ в случая на отравяне на Скрипал – баща и дъщеря, избухна във Великобритания с нова сила.

Британските медии публикуваха поредното изтичане на информация от специалните служби: те казват, че освен „служителите на ГРУ” Петров и Боширов, е присъствал и трети гражданин на Русия – някой Сергей Федотов, който едва ли не е ръководил цялата операция и след отравянето е останал в Англия . Нещо повече, тези тримата се опитват да ги свържат с друго отравяне – на територията на България през 2015 г. И тогава са намерени още двама „помощници-отровители” и се оказва, че във Великобритания е работила цяла банда от ГРУ.

Защо скандалът се раздухва с нова сила, «АиФ» /Аргументи и факти/ помолил да обясни бившия главен анализатор на КГБ, пенсионирания генерал-лейтенант от външното разузнаване Николай Леонов.

Отношенията достигнаха дъното

«АиФ»: Николай Сергеевич, как смятате, защо отново са започнали да размахват «случая Скрипал»?

Николай Леонов: Англичаните в продължение даже не на десетилетия, а на векове водят своята анти-руска политика. С изключение само на тези периоди, когато Русия или Съветският съюз представляваха за тях ценност като съюзници в спасяването на самата Англия. Когато ги е заплашвал Наполеон, те веднага са установявали псевдо-съюз с нас. Когато Хитлер е представлявал главната опасност за Великобритания, отново им е трябвало да преговарят с нас. Останалото е постоянна вражда. Англия през цялото време се е борила или е създавала интриги там, където Русия има интереси – Средна Азия, Кавказ, Прибалтика. В епохата на СССР британците се обединиха със САЩ и измислиха „студената война“, която изтощи цялата ни душа и доведе до разпадането на Съюза.

Единственият път, когато имахме нормални отношения е времето на Иван Грозни. Когато мореплавателят Чанслер се заблудил в арктичните води и попаднал в Бяло море, го довели в Москва и той просто бил зашеметен от руската държава, от царя, от това великодушие, което руснаците показали. Но щом Русия започнала да увеличава своите размери и влиянието си, добрите отношения достигнали дъното. Оттогава те водят война на всички фронтове срещу нас. Следователно, няма защо да се реагира на техните атаки. Днес Скрипал, утре някой друг.

– Мислите, че някой друг ще отровят?

– Те могат да измислят всяка форма, същността е една. Това е страна, която изобилства от избягали предатели, крадци на държавни средства и т.н. Цялата паплач, която се е установила в чужбина, отначало бяга в Англия. Къде са най-големите ни инвестиции в недвижими имоти? – В Англия. Къде са най-големите офшорни зони? – В Англия. Наскоро прочетох данните на Министерството на финансите на Великобритания: в офшорните зони, под британска юрисдикция, сега се намират 40 милиарда долара, с произход от Русия!

Но новата истерия по «случая Скрипал» не е свързана с пари?

– Ние с този информационен шум нищо не можем да направим. Веднага след като престанем да заемаме някаква активна позиция – в този случай в информационната война, то бойното поле веднага завземат всякакви Резун (бившето фамилно име на Виктор Суворов, който също избяга в Обединеното кралство. – Ред.). И те ще ни надвикат, защото имат повече ресурси.

Безусловно, Англия има своите геополитически интереси, които вероятно са свързани, в крайна сметка, с очаквания за разпадането на Русия.

Е, те могат само да мечтаят за разпадането на Русия, но Западът се добра близо до нашите граници. Украйна вече сме загубили, кой е следващият?

– Беларусите размиряват, Армения роптае, че се е присъединила към ЕАИС (Евразийския икономически съюз) … Но синята мечта, разбира се, е разпадането на Русия. Отделянето на Калининградската област, напускането на Далечния изток – ето към какво водят те. И пътьом, и при съседите, разбира се, ще минат. И вероятно , до известна степен, те свързват това с края на периода, започнал през 1991 г. с разпадането на СССР.

За съжаление, ние сами не се опитваме наистина да укрепваме и да развиваме страната и, разбира се, нашите противници използват това и непрекъснато подпалват, изваждат различни фигури и организират истерия около тях. Спомнете си историята на Логовой, който твърди, че е отровил още един от нашите предатели – Литвиненко, неговият случай също се въртеше дълго време. Въпросът не е в краткосрочни задачи, а в политически цели и аз ги виждам само по този начин

Никаква надпревара във въоръжаването

Прогнозите на анализаторите на КГБ, които сте водили водили 12 години, никога не са били погрешни. Смятате ли, че опитът да ни въвлекат в нова надпревара във въоръжаването ще успее?

– Това зависи само от нас. Веднъж вече сме участвали и се пресилихме. В крайна сметка, ние се самоизядохме с тази надпревара във въоръжаването. Китай не следва този път, а върви по пътя на индустриализацията и икономическото развитие. И ние с вас ковахме тези подводници, танкове, самолети … И доковахме – нямаше какво да се яде. Ако отново се обвържем в тази история с надпреварата във въоръжаването, нищо у нас няма да се получи.

Но ние имаме мощно съвременно оръжие, с каквото дори САЩ не разполагат…

– Социално-икономическата ни ситуация не е такава, за да се конкурираме сериозно със САЩ и НАТО . Балансът на силите е чудовищно неравен. За какво състезание говорим?! Освен това, половината от света стоеше зад СССР, а съвременна Русия почти няма съюзници.

Не трябва да се поставя въпросът за надпревара във въоръжаването, а за това, за което говори Президентът Путин – в новата война, ако тя се случи, не трябва да има победители. Необходимо е да се създадат такива условия за възможните агресори, при които изходът от военен конфликт ще бъде еднакво пагубен за всички и войната ще стане безсмислена. Само тогава можем да се борим с наложената ни надпревара.

И какво те искат да постигнат?

– Това е борба за територия, природни ресурси и сфери на влияние. През 1991 г. мислехме за това къде американските разузнавателни служби ще обърнат силата си, особено когато им отпускат огромни пари! В документите на разузнаването им е било казано, че главният враг, СССР, е победен и задачата на ЦРУ е да създаде благоприятни условия в света за дейността на американския бизнес. Така че борбата с нас е типична нелоялна конкуренция. Създадоха СТО и ние с удоволствие се стремяхме натам няколко години. Влязохме. А какво остана от СТО? Нищо! Те, което искат, това и правят със своите санкции. И с Китай водят същата война.

Статья из газеты: Еженедельник „Аргументы и Факты“ № 7 13/02/2019

http://www.aif.ru/politics/world/oni_zhdut_raspada_rossii_veteran_razvedki_o_tom_zachem_nuzhen_skripal