Терористи на „Ислямска държава“ са извеждани от Сирия с турски самолети

„Бойците на „Ислямска държава“ са извеждани от Сирия с турски самолети, за да се спасят от руските авиоудари“, заяви сирийския генерал Али Майхуб, цитиран от ТАСС.

„Според разузнавателните данни на 26 октомври в летището на град Аден (Йемен) са кацнали 4 самолета от Турция. Два от тях са на турските авиолинии, един на катарските и още един принадлежи на авиокомпания от ОАЕ. В самолетите е имало 500 бойци от терористичната организация ИД, тях са ги извели от Сирия, опасявайки се от руската авиация“, изтъкна генерал Майхуб. От летището те били изведени на три групи, разкри още генералът. Първите две са насочили към две провинции в Йемен, а третата в саудитските провинции Джазан и Асир.

„Бойците трябва да вземат участие в операцията на наземната коалиция (просаудитска), която понесе тежки загуби в боевете с хоуситите*. Според наличните данни в най-скоро време извеждането на терористите от Сирия ще продължи“.

*Хоуситите са влиятелно шиитско племе в Йемен, което се разбунтува и завзе властта в иначе сунитския Йемен. В резултат Саудитска Арабия спретна сунитска коалиция, намесвайки се в конфликта в Йемен. Резултатът от него остава неясен, в същото време се полагат немалко усилия за регулиране на конфликта по политически път.

Източник: БГНЕС.