Терористичната заплаха за Великобритания е на невиждано за последните десетилетия ниво

Терористичната заплаха за Великобритания е на невиждано за последните десетилетия ниво във връзка с активността на групировката „Ислямска държава“, заяви ръководителят на британското контраразузнаване МИ-5 Андрю Паркър.

„Възможно е още да не е достигната най-високата степен на заплаха независимо от нашите успехи. Не можем да бъдем напълно уверени в нова, че сме я пресекли. Считаме, че има заговор срещу нашата държава, който се готви от терористите в Сирия“, каза той отбелязвайки, че бойци от ИД с помощта на „усъвършенствана технология“ се опитват да установят контакт със свои вероятни поддръжници във Великобритания. „Те използват възможностите на съвременните комуникации за разпространение на техните изпълнени с омраза обръщения, вдъхновяващи екстремистите, които често са непълнолетни“, цитира думите на директора на МИ-5 агенция „Прес Асосиейшън“. Всичко това означава, че се сблъскваме със заплаха от такъв мащаб, каквато не съм виждал през цялата си кариера“, подчерта той и допълни, че за Великобритания остава и заплахата от дейността на международната терористична организация „Ал Кайда“.

Нов анализ на дейността на радикално настроените елементи във Великобритания показва, че броят на заподозрените за връзки с терористи се е увеличил с 50% спрямо 2007 г. Тогава службите за национална сигурност бяха изготвили списък с 2000 имена на хора, заподозрени в подкрепа на „Ал Кайда“. Министерството на вътрешните работи на кралството от своя страна през септември информира, че за година броят на свързаните с тероризма арести във Великобритания от март 2014 е нараснало с 31% – до 299. Това е исторически рекорд за цялото време, през което се води тази статистика от септември 2001 г. Предишен пик на такива арести бе регистриран през 2005 г. 284.

В министерството сао констатирали, че от началото на т. нар. „арабска пролет“ през 2010 броят на свързаните с тероризъм арести в Англия устойчиво расте.

Източник: БГНЕС.