Терористите в Русия губят терен за действие

През тази година в Русия са били предотвратени 59 терористични нападения, включително 8 мощни терористични акции, съобщи ТАСС.

Да се откажат от опасната престъпна дейност са били убедени около 30 души. Това съобщи председателят на Националния антитерористичен комитет (НАК) и директор на Федералната служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников, който говори на заключително годишно събрание на актива на НАК.

По думите му в хода на антитерористичните операции само в Северен Кавказ през тази година са били неутрализирани233 бандити, включително 38 вождове на престъпни групировки, задържани са били 637 членове на нелегални организации и техни помощници. „От незаконния оборот бяха иззети 272 саморъчно направени взривни устройства, огромно количество огнестрелно оръжие”, каза председателят на НАК.

Той добави, че за извършване на престъпления с терористичен характер през последните месеци са били осъдени 219 души, включително четирима, свързани с извършване на взривовете във Волгоград преди година, отнели живота на 34 души и ранили 70. Те получиха присъди от общо 45 години лишаване от свобода.

Според Бортников благодарение на комплекса антитерористични мерки е била запазена тенденцията на ежегодно намаляване броя на извършените терористични акции на територията на Русия. Така през тази година те са били три пъти по-малко от миналата и четири пъти по-малко, отколкото през 2012 г.

Като една от приоритетните задачи за 2015 г. бе посочено усъвършенстването на системата за противодействие на тероризма в Крим. Към районите, изискващи повишено внимание от страна на НАК, Бортников спомена и Арктика. Той напомни, че през 2014 г. за първи път е била изпробвана системата за реагиране на терористична опасност в морските пространства. „В хода на ученията, организирани зад Полярния кръг, успешно бяха отработени алгоритмите за съвместни антитерористични действия на подразделенията на различни ведомства”, заяви шефът на ФСС.