Тероризмът следва да се осъжда, а не да се одобрява

Позиция на Изпълнителното бюро на НД „Русофили“ във връзка с одобрението, изразено от българското външно министерство, за ракетните удари на САЩ в Сирия

НД „Русофили“ изразява недоумение от официалната позиция на българското МВнР  по повод ракетния удар на САЩ срещу сирийското летище Шайрат, осъществен в отговор на химичната атака на 4 април т.г. в град Хан Шейхун.

От заявлението става ясно, че страната ни подкрепя удари срещу виновник, който тепърва трябва да бъде установен, и се обявява за постигане на мир в Сирия… чрез война.

Възмутителни са не само липсата на формална логика и цинизмът в подобно заявление. Възмутителен е фактът, че българските власти подкрепят по същество един варварски акт, който предизвика гняв и протести по целия свят, включително в самите Съединени щати. Намесата не намира основания нито в международното право, нито дори в националното право на САЩ,  доколкото не е санкционирана от техния Конгрес.

В този смисъл американският ракетен удар в Сирия покрива напълно определението за тероризъм. А тероризмът следва да се осъжда, не да се подкрепя и одобрява.