В Тервел отбелязаха 12 април

„В това, че руският език е един от най-богатите езици в света, няма никакво съмнение“ – Висарион Белински

Днес, въпреки превратностите на времето, словото на руските класици, както и делата на героите на Русия, няма да останат забравени.

На 12 април – Международния ден на авиацията и космонавтиката, в град Тервел се проведе традиционното събиране на членовете на Национално Движение Русофили. Отбеляза се 55-годишнината от полета на Юрий Гагарин в Космоса. Гости на тържеството бяха членовете на Областния съвет на Национално Движение Русофили Боян Саркизов, Гинка Колева, Зоя Иванова и Стефка Костадинова.

В събитието взеха участие граждани, учители и ученици от СОУ „Йордан Йовков”, а също така учители и деца от целодневните детски градини „1-и Юни”, „Детелина” и „Здравец”. Малчуганите представиха руски танци и изключително добре се справиха със стихотворения на руски език.

Както в детските градини, така и в няколко училища в община Тервел засилено се изучава руски език. Ученичката от Х клас в СОУ „Йордан Йовков” Екатерина Ганчева рецитира стихотворението „Баллада о матери“, с което зае II-ро място в областния кръг на Националния фестивал “Пусть всегда будет солнце”. Програмата завърши с изпълнението на Арма Вълова от Вокална студия Тервел, което беше поздрав към достойно представилите се участници в конкурсите „Пусть всегда будет солнце!” и „Не се гаси туй, що не гасне”.

Ива Стоянова

11 клас, СОУ „Й. Йовков“