Теменужка Петкова: „Росатом“ иска да участва като изпълнител в „Белене“ и това е добър знак

Всичко за строителството на АЕЦ „Белене” е готово ,взети са всички разрешения, включително и от Брюксел. Предстои да намерим инвеститор и да стартираме проекта.

От „Росатом” обявиха ,че ще участват като строител на централата, това е важно за реализацията на проекта. Това каза в студиото на Би Ти Ви Теменужка Петкова.
Министърът обяви, че се разработва нова енергийна стратегия до хоризонт до 2030 година и се търси консенсус между политическите партии. Обсъжда се дали да има седми блок в Козлодуй или да се реализира втора АЕЦ в Белене, решението ще бъде взето през септември, когато излезе и доклад на БАН по този въпрос. Тогава се очаква в България да пристигнат всички елементи  на двата реактора, поръчани за „Белене”.
„България е най-краткия път за природния газ от Русия до Европа. Но ние сме членове на ЕС и трябва да се съобразяваме с това, но също така да внимаваме и за националните си интереси. Важно е да не бъдем заобиколени от газовите потоци”, смята Петкова.
Тя не вижда възможност да се възстанови спреният проект „Южен поток”, но уточни ,че ще се подобрява газопреносната система на страната и в тази връзка ще се разглеждат всички възможности.

 

error: Съдържанието ни е авторско!