Теменужка Петкова потвърди плащането на 400 милиона евро от дълга си към „Росатом”

Теменужка Петкова потвърди плащането на 400 милиона евро от дълга си към „Росатом”

Публикувано от:

Енергийният министър Теменужка Петкова потвърди, че до края на годината България ще погаси  400 милиона евро от дълга си към „Росатом” по международното арбитражно  решение за  АЕЦ „Белене”. Вчера тя е имала работна среща с  първия заместник-министър на правосъдието на Русия Сергей Герасимов, който по-рано обяви това в интервю за ТАСС.

Общата сума на задълженията към „Росатом” е 553 милиона евро, като до края на годината ще бъдат платени 400 милиона. Все още обаче не е ясно как ще се осигури финансирането.

Петкова каза, че БЕХ и НЕК в момента не разполагат с тези средства и се обмислят различни възможни варианти за погасяването на задължението. След плащането на основната част ще се търси отново споразумение за останалите две вноски, допълни тя.

„Ние ще платим това свое задължение на няколко транша. Първият транш ще бъде до края на тази година, като нашето решение е да платим основната част от арбитражното решение. Лихвата, която ние оспорваме, е в размер на 82 милиона евро. Считаме, че е въпрос на техническа грешка, която, разбира се, води до утежняване на задължението, което ние имаме да платим”, посочи министърът.