Телефонен мир за Украйна. Възможен ли е?

Преговорите между президентите Владимир Путин, Франсоа Оланд и канцлерката Ангела Меркел продължиха над 5 часа и приключиха след полунощ местно време, предаде ТАСС.

След техния край говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че диалогът бил съдържателен и разкри, че страните работят съвместно върху текст на документ за изпълнението на Минските договорености по Украйна. Думите му бяха потвърдени по-късно и от източник от обкръжението на френския президент.

„Като се вземат пред вид предложенията, формулирани от президента на Франция и канцлера на ФРГ, в момента се извърша съвместна работа по подготовката на текст за възможен съвместен документ по изпълнението на Минските договорености, документ, който да включва предложенията на президента на Украйна и предложенията, формулирани днес и добавени от президента Русия Путин“, заяви говорителят.

Той каза още, че равносметката от резултатите на преговорите в Киев и Москва ще бъдат направена в неделя в телефонен разговор в „нормандски формат“ на високо равнище.

Нормандският формат включва и Украйна – освен Русия, Франция и Германия. Франс пред предаде, че в телефонния разговор ще участва украинския президент Петро Порошенко.

Германия и Франция дадоха положителни оценки на преговорите в Кремъл за Украйна. Срещата на канцлерката Ангела Меркел и президента на Франция Франсоа Оланд с президента на Русия бе конструктивна и обстоятелствена, заяви представител на германското правителство, цитиран от европейски медии.

Най-спорните моменти по спазването на Минските договорености от 5 септември са нарушенията на примирието, извършвани в повечето случаи от украинската страна според констатациите на международните наблюдатели, линията на разграничаване между воюващите сили, невъзможността на Украйна да контролира част от границата с Русия, размяната на пленници.

Москва настоява между другото за пряк диалог между Киев и представителите на Донбас, преговори на Контактната група, възстановяване на икономическите връзки между Киев и Югоизточна Украйна.

Източник: .infosi.bg