Твърдата реторика на Турция към Русия е силно преувеличена

Руските въздушни удари по Сирия са изпитание за силата на руско-турските отношения. „Руски дневник“ помоли експерти да разкажат какво на практика стои зад антируската реторика от страна на Анкара и как сегашният конфликт може да се отрази на икономическото сътрудничество между двете държави.

„Твърдата реторика по адрес на Русия е силно преувеличена“, коментира последните събития пред „Руски дневник“ Виктор Надеин-Раевский, експерт по Турция и старши научен сътрудник от Института за световна икономика и международни отношения. „Преди всичко тя е свързана с напрегната вътрешнополитическа ситуация в навечерието на изборите в самата Турция“.

С него е съгласен и Илшат Саетов, директор на Руско-турския научен център към Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература. „Изявленията по повод Русия са насочени на първо място към турския електорат, за да може в неговите очи властите да изглеждат „защитници на мюсюлманите, борещи се със (сирийския президент Башар) Асад“, плюс онези, които се сражават със съюзниците на кюрдските терористи. Напомням ви, че сирийските кюрди, които имат тесни отношения с терористичната Работническа партия на Кюрдистан, подкрепят Асад“, каза експертът пред „Руски дневник“.

Икономическите отношения няма да пострадат

Инцидентите над турско-сирийската граница предизвикват опасения, че успешно развиващите се напоследък икономически отношения между двете страни могат да пострада. Само че експертите, с които разговаряхме, се съмняват, че напрежението в момента ще повлияе радикално на търговско-икономическото сътрудничество.

„Отношенията между Русия и Турция винаги са били двустранни – икономиката е отделно, политиката – също отделно“, споделя Илшат Саетов. „Русия няма да спре газа за Турция, а турците няма да спрат да ни продават високотехнологични стоки, плодове и зеленчуци заради някакви изявления. Политическата сфера е нещо съвсем различно – тук и двете страни винаги са се отнасяли една към друга с предпазливост, макар и винаги да се е създавало впечатление за едва ли не дружба на фона на антиамериканската реторика“.

Според Виктор Надеин-Раевский опасения от евентуално влошаване на икономическите отношения е имало и още в самото начало на сирийската криза, когато позициите на Русия и Турция се разминаваха. „Въпреки разногласията си по въпроса със Сирия Москва и Анкара успяха да изградят успешно икономическо сътрудничество. Стокооборотът между страните нараства, Русия реализира в Турция мащабен проект за изграждането на първата АЕЦ в страната „Аккую“. Що се отнася до съдбата на „Турски поток“, то тук има много разногласия от икономически характер, много искания от турската страна“, отбелязва експертът.

Източник: Поглед Инфо /Руски Дневник/.