ТАСС: Над хиляда души участваха в акцията „Безсмъртния полк“ в София

Над хиляда души участваха в международната акция „Безсмъртния полк“ в българската столица, пише ТАСС. Още от 8 часа сутринта участниците в шествието, провеждащо се за първи път в София, потомци на ветерани от Втората световна война, започнаха да се събират пред паметника на Незнайния воин в центъра на града.

Много граждани носеха със себе си портрети на роднини, участвали активно в борбата срещу фашизма. С аплодисменти всички приветстваха ветераните от войната, които въпреки почтената си възраст, участваха в празничните мероприятия и поднесоха цветя пред паметника, пише още ТАСС.

„От войната ми останаха най-тежките спомени. На 14 април 1945 г. при пресичането на р. Драва аз загубих най-близкия си приятел, който бе само на 21 години. Самият аз тогава по чудо останах жив. Станах свидетел на това как за броени минути, по време на една от атаките, загинаха 26 наши войници. Именно тези събития бяха най-тежките в живота ми. Оттогава постоянно ходя в църквата и паля свещ в памет на приятелите си на фронта“, разказва пред ТАСС 93-годишният ветеран от Втората световна война, воюващ като сапьор в състава на 3-ти Украински фронт на Червената армия, генерал-лейтенант и почетен председател на софийската организация на ветераните от войната Тодор Анастасов. Той подчерта, че „най-голямата радост за него е бил Денят на Победата, денят на края на Втората световна война – най-жестоката война, която никога не трябва да се повтаря“.

„Приносът на Съветския съюз в разгромяването на фашизма е безспорен. Най-голямата тежест на антифашистката борба падна именно на Червената армия. Разбира се, не бива да се забравя и приносът в общата победа и на участниците от страните от антихитлеристката коалиция, но именно приносът на Червената армия бе решаващ. Европа не трябва да забравя за това и още повече да се опитва да пренаписва историята в полза на политическите интереси“, отбелязва още ветеранът.

Българинът Пламен Димитров участва в първата в историята на българската столица акция „Безсмъртния полк“ със снимка на баща си и неговите ордени.

„Баща ми – полковник Ангел Димитров е бил участник в боевете в състава на първата Българска армия, а след това е станал офицер-граничар. Аз тръгнах по неговите стъпки и съм служил на границата, при това баща ми ме препоръча на служба в най-трудния район от границата в Ивайловград. Това беше през 1976 г.“, разказва Димитров.

В акцията участваха членове на БСП, начело с новия си лидер Корнелия Нинова, които носеха на марша „Безсмъртния полк“ огромни плакати с имената на своите еднопартийци – участници във войната.