Танкът „Армата“ ще става невидим

В серийното производство на най-новия руски танк Т-14 „Армата“ ще се използват технологии стелт, а композиционните радиопоглъщащи материали и специалното покритие затрудняват бързото откриване на танка, заяви за агенция Интерфакс заместник-генералният директор на „Уралвагонзавод“ Вячеслав Халитов, съобщи „Руски дневник“.

„Освен използването на материали, затрудняващи засичането на танка, неговите конструктори са разположили източниците на излъчване по такъв начин, че видимостта на танка в инфрачервения и радиолокационния диапазон са намалели сериозно. Реално това е невидим танк“, казва Халитов.

Той посочи като голямо предимство на танка и уникалната уралска броня, която е използвана при машината, както и електромагнитната защита, системите Hard kill и Soft kill, които унищожават вражеските противотанкови ракети преди да са достигнали танка. А разполагането на екипажа в отделна, изолирана капсула му дава големи шансове да оцелее дори при пряко попадение на ракета или взрив на боеприпасите.

За първи път танкът Т-14 „Армата“ беше представен пред широката публика по време на Парада на Победата в Москва на 9 май тази година и веднага разбуни духовете и на обикновени хора, и на специалистите, които го определиха като истински пробив в танкостроенето и сериозно предимство на руските въоръжени сили.