Танковият биатлон: разширяване на формата

Състезанията по танков биатлон, състояли се в Русия през 2013 година, предизвикаха голям интерес в чужбина. За наградите се състезаваха танкисти от Русия, Беларус, Армения и Казахстан, а тази година съставът на участниците ще се разшири – ще дойдат танкисти от Германия, Италия и САЩ. Участието на първите две страни беше планирано предварително, а относно посещението на американците беше съобщил неотдавна президентът на Русия Владимир Путин по време на среща със студенти от Московския инженерно-физически институт.

Преките състезания на руски танкисти с руски танкове с техни западни колеги (със своя техника) 100 на 100 ще предизвикат огромен интерес на зрителите по цял свят. При това както на любители, така и на професионалисти.

„Танковият биатлон” 2013 бе провеждан с един тип машини – Т-72Б, познат на всички танкисти, участвали в състезанието. Но за състезание със съвременни западни танкове това ще е малко. Особено що се отнася до Германия, където основен танк днес е Леопапрд-2А6, „най-модерната” версия на известното семейство машини. От Русия представител ще стане Т-90, особено в най-новата си модификация СМ/АМ. Но условията на състезанието изискват участие на екипажите със своя техника, а новият Т-90 още го няма в армията.

Възможен вариант е използването на модернизирания Т-72, обзаведен в това число и с усъвършенствана система за управление на огъня. Поне тези машини са къде по-добре познати на руските танкисти и това рязко намалява риска от възможни грешки по време на състезанията.

Самите състезания пък се състоят от два етапа – крос и стрелба. Кросът представлява минаване на сложен и дълъг маршрут с преодоляване на редица препятствия. На маршрута са предвидени и бързи отсечки и места за изпреварване. За свалени конуси или отклонение от маршрута се предвиждат секунди глоба.

По време на стрелбата екипажите са длъжни да поразят мишените по три начина (при това на всяка огнева линия си има свой начин):

– щатен снаряд (три снаряда плюс един резервен) – три цели, имитиращи бронирана техника на разстояние 1,6 км, 1,7 км, 1,8 км,

– със зенитна картечница от оръдейната кула на танка (20 патрона,5 резервни) – мишена, имитираща хеликоптер на разстояние 900 метра,

– един управляем снаряд – мишена, имитираща бронирана техника на разстояние 2 км,

В случай на неулучване, екипажът заминава на допълнителен кръг от 500 метра.

В стрелбата съдейки по всичко правилата могат да бъдат променени, защото нито американските, нито германските танкове нямат управляеми снаряди. В останалото правилата са напълно адекватни и позволяват да се проведе едно наистина зрелищно състезание. А може би това е една от главните цели на „Танковия биатлон”: състезанията са къде по за предпочитане, отколкото войната.

.