Тайните на московското метро

Московското метро е едно от най-красивите в света. Повечето от станциите представляват истински произведения на изкуството. Но ние ще поговорим за това, какво се крие от чужди очи – за тайните на подземния град.

Слуховете за това, че в московското метро има тайни станции, правителствени скривалища, призраци и анормални места, се разпространяват сред московчаните вече много години. Но какво от това е истина и какво измислица? Специалистът Данила Велецки, занимаващ се с изследвания на „подземната” Москва, счита, че много от това, което се разказва, са измислици:

Метрото е охраняван обект и е трудно да се попадне в неговите тунели за изследване. Повечето от разказите за плъхове-мутанти и различни нечисти сили – това са само истории на хора, които знаят, че никой не може да ги провери. Но информацията, че там има станции, които ги няма на картата на метрото, е чиста истина.

800px-Okhotny-mm

Смята се, че секретното правителствено скривалище би трябвало да се намира под специалната, затворена за пътници станция „Советская”, която се намира между станциите „Театралная” (със старото название „Свердловски площад”) и „Маяковская”. По личната заповед на Сталин „Советская” е трябвало да бъде използвана като подземен пункт за управление на московския щаб на Гражданската отбрана. Така в самото сърце на Москва се е появило необикновено дълго разстояние между станциите, което е предизвикало много недоволства сред населението. Именно затова решили да построят още една станция „Горковская”, днешната „Тверская”, която била открита през 1979 година. Счита се, че ако в тунела внимателно се разгледа разстоянието преди „Тверская”, може да се видят останките от перона и салона на станция „Советская”.

Някои станции имат лоша репутация. Например „Сокол”. Тя е построена дълбоко под земята, на мястото на погребаните войници, загинали в Първата световна война. Машинистите винаги се стремят да преминат този тунел с максимална скорост. При много чувствителни хора там започва главоболие и почти винаги там има странен и неприятен мирис. Подобна е ситуацията и със станцията „Преображенская площадь”, която е била построена под Преображенското гробище.

Bib-Lenina-mm_1166

Данила Велецки напомня, че досега сред московските младежи съществува легендата за влака-призрак:

Няколко пъти в месеца в полунощ един влак-призрак се появява на „Кольцевая линия”. Той практически никога не отваря врати. Вътре се намират душите на осъдените, които са загинали по време на строителството на метрото. Лош знак е да видиш този влак. Ако влакът отвори врати, никога не влизай в него, иначе ще загинеш.

Московското метро е красиво и загадъчно. И все пак, ако попаднеш в него, спри за малко, огледай се без да бързаш, а след това се качи във вагона. Вгледайте се в тъмнината зад стъклото, може би ще ви се открие завесата на загадката и тайните на московското метро.

 „Гласът на Русия“