Тайната война на Вашингтон в Сирия бе разкрита

Наскоро „Ню Йорк Таймс” разкри някои интересни факти около ЦРУ и разузнавателните служби на американските съюзници в Близкия Изток. Вестникът цитира източници от Белия дом, които посочват, че Саудитска Арабия е прикривала действията на Вашингтон в различни конфликти в региона. Нещо повече, саудитските власти са спонсорирали намесата на САЩ в региона, финансирайки операциите, извършени от американските специални части.

„Ню Йорк Таймс” отбелязва, че „бизнес” отношенията между ЦРУ и Саудитска Арабия датират от края на 70-те години на миналия век, когато саудитските шейхове организират т.нар. „Сафари клуб”, „коалиция от държави, сред които са Мароко, Египет и Франция, извършващи тайни операции, в периода, в който Конгресът подрязва крилата на ЦРУ заради злоупотреби”. Това бе последвано от финансирането на операциите на ЦРУ в Афганистан, Ангола и други части на света, както и от създаването на Ал-Кайда и Ислямска държава, на които бяха дадени пари и оръжие.

Що се отнася до войната в Сирия, през 2013 г. ЦРУ и Саудитска Арабия договориха провеждането на съвместна операция под кодовото название Timber Sycamore, чиято главна задача бе свалянето на легитимно избрания сирийски президент. Съгласно договорката, саудитците предоставиха оръжия и ресурси, а ЦРУ обучаваше „бунтовниците”, преди да бъдат изпратени на бойното поле. Вестникът посочва и останалите „спонсори” на операцията, организирана от ЦРУ – Турция, Йордания и Катар. Въпреки, че не е ясно, какъв е точният размер на „приноса” в тайната операция в Сирия на всяка една от тези държави, Саудитска Арабия е един от основните спонсори, който е налял милиарди долари.

Благодарение на „Ню Йорк Таймс”, можем да потвърдим, че в периода 2012-2014 г. тогавашният ръководител на Саудитската разузнавателна служба принц Бандар бин Султан, е закупил противотанкови ракетни комплекси на американската компания „Рейтиън”, с цел да въоръжава екстремистки групи. Въпросните групи се присъединяват към Ал-Кайда и използват същата тази военна техника срещу правителствените сили в Сирия. Всичко това се случва под ръководството на шефа на ЦРУ, тъй като неговите лични и бизнес отношения със саудитските власти са много по-добри дори от тези на посланикът на САЩ в Саудитска Арабия. Самият принц Бандар посещава Вашингтон не по-малко от веднъж месечно, за да обсъжда подробностите с бившия директор на ЦРУ.

Напоследък отношенията между Вашингтон и Рияд се влошиха, откакто САЩ намалиха зависимостта си от вноса на петрол и бе постигнато известно затопляне на отношенията с Иран.Въпреки това „криминалното съдружие” не е изчезнало, тъй като американските тайни операции в региона все още се спонсорират от Саудитска Арабия. Този факт обяснява защо Вашингтон не критикува открито Саудитска Арабия за непрестанното нарушаване на човешките права, отношението към жените и подкрепянето на радикалното ислямистко движение – уахабизма. Саудитска Арабия продължава да помага на Белия дом и да върши „мръсната работа”, когато се налага. Например, да инструктира представителите на т.нар. „сирийска опозиция” в навечерието на преговорите в Женева, заедно с Турция, Катар и другите американски съюзници, като подготви нови провокации в Сирия и в целия Близък Изток.

Автор: Владимир Одинцов
Превод: Антоанета Киселинчева

Източник: a-specto.bg