Тазгодишното традиционно обръщение на Владимир Путин пред Федералното събрание на РФ

На 3 декември руският президент Владимир Путин се обърна с традиционното си годишно обръщение пред Федералното събрание в Георгиевската зала в Големия Кремълски дворец. В изказването си руският държавен глава почете паметта на загиналите в Сирия руски военни, призова за създаването на международен фронт за борба с тероризма, постави въпроса за диверсификацията на икономиката, предложи да бъде разширена ролята на института на съдебните заседатели и съобщи за удължаване на програмата за майчинския капитал, съобщи ТАСС.

Руският президент Владимир Путин започна посланието си към Федералното събрание с обявяването на минута мълчание в памет на загиналите в Сирия руски военни. „Моля да бъде отдадена почит към паметта на нашите войници, които жертваха живота си, изпълнявайки своя дълг“, обърна се той към присъстващите в залата.

Международен антитерористичен фронт

Президентът на РФ заяви необходимостта от създаването на единен международен фронт в борбата срещу тероризма.

„Ние знаем какво е агресията от международния тероризъм, – припомни Путин. – Русия се сблъска с нея в средата на 1990-те години и страната ни, нейните граждани, бяха подложени на жестоки терористични атаки“. Руският президент отбеляза, че терористичните актове в Русия са отнели живота на хиляди хора и „това е болка, която ще остане с нас завинаги“. „Бяха необходими почти 10 години, за да бъде прекъснат гръбнакът на терористите, – заяви Путин. – Ние прогонихме на практика терористите от Русия. Но до ден днешен продължаваме да водим непримирима борба с остатъците от бандитските групировки“. Заплахата от тероризма нараства, подчерта президентът.

„Трябва да се оставят настрана всички спорове и разминавания, да се създаде един мощен юмрук, единен антитерористичен фронт, който да действа въз основа на международното право и под егидата на Организацията на Обединените нации“, каза Путин.

Военната операция в Сирия

„В Сирия нашите Въоръжени сили се борят преди всичко за Русия, защитават сигурността именно на нашите граждани“, отбеляза руският президент, като добави, че армията и флотът на РФ убедително са показали в това своята боеспособност и увеличени възможности.

Путин подчерта, че особена опасност за Русия изхожда именно от концентрираните в Сирия терористи. „Сред тях са и немалко имигранти от Русия и страните от ОНД. Те получават пари, оръжие, трупат сили. И, ако укрепнат и победят там, то неизбежно ще се върнат и у нас, за да всяват страх и омраза, да взривяват, убиват и измъчват хората“, каза руският президент.

„И ние сме длъжни да ги пресрещнем и да ги унищожим в далечните подстъпи“, каза още той. Именно затова, поясни руският президент, е прието решението за военната операция в Сирия, основана на молбата на легитимните сирийски власти.

Борба срещу финансирането на тероризма

„Всяка цивилизована страна трябва да даде своя принос в борбата срещу тероризма, да потвърди солидарността си не чрез декларации, а с конкретни действия, а това означава никакво убежище за бандитите, никакви двойни стандарти, никакви контакти с каквито и да било терористични организации, никакви опити да бъдат използвани за собствени цели, никакъв престъпен кървав бизнес с терористите“, заяви Путин.

Руският президент обвини Анкара в подкрепа на терористите и обеща, че Русия няма да забрави за помагачеството на терористите от страна на „управляващата клика“ на Турция, което доведе до гибелта на руските военни. „Ние знаем кой в Турция пълни джобовете си и помага на терористите да печелят“, каза Путин. По думите му, именно с тези пари „бандитите вербуват наемници, купуват оръжие, организират нечовешки терористични актове, насочени срещу нашите граждани, гражданите на Франция, Ливан, Мали и други страни“.

Президентът припомни, че именно в Турция са се укривали и са получавали морална и материална подкрепа терористите, воюващи в Северен Кавказ през 1990-те и 2000-те г., като отбеляза, че „и сега там ги забелязват“.

„В Турция ние имаме много отдавнашни и надеждни приятели. И подчертавам, че ние не поставяме знак за равенство между тях и част от днешната управляваща върхушка, която носи пряка отговорност за гибелта на нашите военни в Сирия“, посочи руският лидер и увери, че от Русия „няма да дочакат нервна, истерична и опасна за нас самите и за целия свят реакция“.

За изборите и сплотеността на обществото

Говорейки за изборите през 2016 г., руският президент посочи, че конкуренцията трябва да бъде честна и прозрачна, като заяви необходимостта от осигуряването на доверие на обществото към техните резултати.

Обръщайки се към участниците в бъдещия избирателен процес, към всички обществено-политически сили в страната, Путин цитира Николай Карамзин: „Който сам себе си не уважава, него без съмнение и другите няма да го уважават“. „Не казвам, че любовта към Родината трябва да ни заслепява и да ни уверява, че ние сме по-добри от всички във всичко. Но руснакът трябва да знае стойността си“, заяви президентът.

„Ние може да спорим за пътищата за разрешаване на едни или други проблеми, на трябва да запазим своята сплотеност, да помним, че най-важното за нас – това е Русия“, каза Путин.

По думите му, предизборната конкуренция трябва да бъде честна и прозрачна, да се провежда в рамките на закона, с уважение към избирателите. Той призова да бъде „гарантиране безусловното обществено доверие към резултатите от изборите, тяхната твърда легитимност“.

За либерализирането на наказателното законодателство

Путин помоли депутатите да подкрепят предложението за декриминализиране на редица членове от Наказателния кодекс, като отбеляза, че на практика всяко второ наказателно дело, достигнало до съда, е свързано с дребни, незначителни престъпления, а хората, в това число и младите, попадат в местата за лишаване от свобода.

„Пребиваването там, самият съд, оказват влияние върху съдбата им и нерядко водят до последващи престъпления“, заяви руският президент.

Путин също така предложи да се разшири ролята на института на съдебните заседатели при възможното съкращаване на броя на заседателите в съда до 5-7 души и да се увеличи независимостта и обективността на съдебния процес.

За санкциите и ситуацията в икономиката

Ситуацията в икономиката е сложна, но не и критична, виждат се положителни тенденции, подчерта руският президент. Трябва да се осигури балансиран бюджет, като неговият дефицит през 2016 г. не трябва да превишава 3 % от БВП, отбеляза той. По думите му, периодът на ниските цени на суровините и външните ограничения могат да продължат задълго.

„Трябва да се отчете, че редица сектори в момента се оказаха в зоната на риска. На първо място това са строителството, автомобилостроенето, леката промишленост и железопътното строителство. За тях правителството трябва да предложи специални програми за подкрепа. Финансовите ресурси за тази цел са предвидени“, увери президентът и предложи да се капитализира фондацията за развитие на индустрията с 20 млрд. рубли през 2016 г. Путин отбеляза, че следва да се подкрепят единствено конкурентното родно производство.

„Това не означава, че трябва да се успокоим и да чакаме, че всичко ще се промени като по чудо, или просто да чакаме кога ще се вдигне цената на петрола. Такъв подход по принцип е неприемлив. Ние трябва да бъдем готови за това, че и периодът на ниските цени на суровините, и вероятно, външните ограничения могат да се проточат, и то да се проточат задълго. Без да променяме нищо, ние просто ще „изядем“ резервите си, а темповете на растеж на икономиката ще варират някъде около нулата“, каза той.

„Смятам свободата на предприемачеството за най-важния и обществено значим въпрос. Именно чрез нея, чрез свободата на предприемачеството и разширяването й ние трябва да отговорим на всички ограничения, които се опитват да ни създадат“, добави Путин.

В световната икономика, по думите на Путин, Русия трябва да заеме място сред лидерите. „Формират се нови търговски блокове, случват се радикални промени в сферата на технологиите. Имено сега се определят позициите в глобалното разделение на труда за десетилетия напред. Ние можем и трябва да заемем място сред лидерите“, заяви той.

Путин постави въпроса за диверсификацията на икономиката като първи приоритет от икономическото развитие. „Само променяйки структурата на икономиката можем да решим мащабните задачи в икономиката, социалното развитие, да се създадат своевременно работни места и да се повиши качеството и нивото на живот в регионите“, подчерта той. За постигането на тази цел трябва да бъдат насочени програмите за замяна на вноса и подкрепа на износа, техническото обновление в производството и подготовката на професионални кадри, каза още Путин.

За амнистията на капиталите

Путин предложи да се удължи с половин година амнистията на капиталите и да се опрости процесът на провеждането й. „Бизнесът засега не бърза да се възползва от тази възможност. А това означава, че предложената процедура е сложна, а гаранциите недостатъчни. Моля правителството да проведе допълнителни консултации с деловата общност, в Върховния съд, с правоохранителните органи и в кратки срокове да внесе съответните корективи. А самата амнистия предлагам да бъде удължена с още половин година“, каза руският президент.

За развитието на селското стопанство

Руското селско стопанство постигна пробив за кратък период от време, отбеляза руският президент. „През миналата година руският износ на селскостопанска продукция е бил за почти 20 млрд. долара, което е с една четвърт повече от приходите от продажба на оръжия или една трета от доходите от износ на газ. Този пробив нашето селско стопанство е постигнало за кратък, но плодотворен период“, каза той.

„Преди само 10 години практически половината от хранителните продукти ги внасяхме от чужбина, зависехме критично от вноса. Сега Русия е сред износите, голямо благодаря на фермерите“, добави Путин.

Русия е способна да се превърне в най-големия износител на здравословни храни в света, подчерта президентът. По думите му, за тази цел е необходимо да бъдат съсредоточени ресурси за подкрепа на високоефективните стопанства.

За икономическото партньорство между страните от ЕАИС, ШОС и АСЕАН

Руският президент Владимир Путин се обяви за провеждане на проучване на въпроса за създаване на мащабно икономическо партньорство между държавите в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Асоциацията на страните в Югоизточна Азия (АСЕАН). Тези страни заедно съставят почти една трета от световната икономика по паритет на покупателната способност. Според Путин, в първоначалния си етап това партньорство може да бъде съсредоточено върху въпросите на защита на капиталовложенията, оптимизиране на процедурите за движение на стоки през границите, съвместно изготвяне на стандарти за производство на следващото технологично поколение и на взаимно отваряне на достъпа до пазарите на услуги и капитали.

РФ е заинтересована в широкото делово сътрудничество с другите страни и приветства инвеститорите, настроени за дългосрочна дейност на руския пазар, заяви Путин.

За демографията

Програмата за майчинския капитал трябва да бъде удължена минимум с две години, съобщи руският държавен глава, като отбеляза, че вече три поредни години в Русия се отбелязва естествен прираст на населението.

„Според всички прогнози, ние вече трябваше да хлътнем в нова демографска яма. След поколение щеше да прозвучи ехото от деветдесетте, за което ни говореха и предричаха специалистите-демографи, включително и на ниво ООН. Но това не се случва. Най-вече заради това, че половината от новородените днес са второ, трето и последващо дете в семейството“, отбеляза Путин.

„Семействата искат да имат деца, вярват в бъдещето им, вярват в страната си и разчитат на подкрепата на държавата“, каза руският лидер.

„Ние направихме много в демографията, образованието и здравеопазването. Основните ориентири в тези сфери са обозначени в майските укази от 2012 г. Разбира се, животът внася своите корекции, и то съществени. Но сега при днешните трудности отговорността за благополучието на хората само се увеличава. Моля да се отнасяте към тези укази по най-сериозния начин, трябва да се стремим към изпълнението им“, заяви Путин.

За здравеопазването

От следващата година руското здравеопазване изцяло преминава на застрахователен принцип, заяви президентът. Прякото задължение на застрахователните компании, работещи в системата на задължителното здравно осигуряване (ЗЗО), е да защитават правата на пациентите, включително и при необоснован отказ за оказване на безплатна медицинска помощ. „Ако застрахователната организация не прави това, тя трябва да понесе отговорност, дори до забрана да работи в системата на ЗЗО. Моля правителството да гарантира в това отношение най-строг контрол“, заяви руският президент.

Путин възложи на депутатите да приемат на пролетната сесия поправки за създаването на специална федерална част в системата за задължителното медицинско застраховане.

Руският президент също така призова регионите към отговорност по въпроса за обновяването на медицинската техника. „В рамките на националния проект „Здраве“ бе проведено значително преоборудване на службите за спешна помощ, ние закупихме голям брой модерни реанимобили и друга техника, – отбеляза държавният глава. – Разбираемо е, че минава време и автопаркът се нуждае от ремонт и обновяване – 10 години вече минаха. Това е задължение на субектите на РФ, те на първо място са длъжни да гарантират решаването на тази задача и да намерят резерви“.

За образованието

Путин изиска да бъде повишено нивото но образованието на учениците и да бъдат създадени нови учебни места. През следващата година е прието решение да бъдат заделени от федералните средства за ремонт, реконструкция и строителство на нови училища до 50 млрд. рубли, съобщи руският президент. През следващите 10 години учениците в Русия ще се увеличат на 3,5 млн., каза той.

„Ние наистина имаме много интересни, целеустремени деца и младежи. Трябва да направим всичко възможно, за да получат днешните ученици прекрасно образование, да могат да се занимават с творчество, да избират професията си по душа и да се реализират. За да може, независимо от това къде живеят и какъв е доходът на родителите им, децата да имат равни възможности за успешен старт в живота“, подчерта Путин.

За успеха на Русия

Путин е убеден, че Русия ще постигне успех, ако обществото заедно се движи към него.

„Русия – това е част от глобалния свят, който постоянно се променя“, отбеляза той. „Ние разбираме мащабността на съществуващите проблеми, както външни, така и вътрешни; по пътя на развитието винаги има трудности и препятствия“, каза руският президент. „Ние ще отговорим на всички предизвикателства, ще работим творчески и резултатно, ще се трудим в името на благото и в името на Русия, ще вървим напред заедно и заедно задължително ще постигнем успех“, убеден е държавният глава.

Путин припомни, че неотдавна Русия преживя поредния важен етап, когато страната се съедини с Крим. „Русия открито се обяви като силна самостоятелна държава с хилядолетна история и велики традиции, като нация, сплотена около общите ценности и общите цели“, отбеляза той. „Също така уверено действаме и сега, когато Русия води открита пряка борба с международния тероризъм“, подчерта президентът. „Ние вземаме решения и ги изпълняваме, знаейки, че със задачите можем да се справим само ние самите. Но само заедно“, каза Путин.

Руският държавен глава завърши обръщението си пред Федералното събрание с думите на Дмитрий Менделеев, произнесени от учения преди 100 години: „Ако сме разединени, нас веднага ще ни унищожат. Нашата сила е в единството ни. Във воините ни. В семейното благодушие, което увеличава прираста на народа, и в естественото нарастване на нашето вътрешно богатство и миролюбие“.