С-400 и С-500 стават „невидими“ за противника

Руското министерство на отбраната планира да оборудва зенитно-ракетните комплекси С-400 и С-500, както и мобилните командни пунктове и радари с устройства, които да смущават разузнаването, водено от самолети на противника. Това съобщи източник във ведомството, предаде RT.

„Тази година планираме да получим контейнери, предназначени най-вече за новите зенитно-ракетни и противоракетни системи, включително и С-500“, цитира в. „Известия“ думите на източника.

Той отбелязва, че става дума за серия от контейнери, които ще се поставят на шасито на автомобила. В тях има специално оборудване, а самите те са снабдени с покритие, което възпрепятства разпространението на електромагнитното излъчване.

„При работа електрониката на сложните системи и радари смущава действащото в близост оборудване и има негативен ефект върху човешкото здраве. Тази техника трябва да се разполага така, че да не води до конфликт между уредите, което не винаги е възможно. Новите контейнери ни помагат в справянето с този проблем“, посочва събеседникът.