С черен хайвер ще посрещнат Новата година на МКС

Половин килограм черен хайвер ще бъде доставен на новогодишната трапеза на екипажа на Международната космическа станция, съобщи завеждащият отдел по изхранването на мисията на МКС Александър Агуреев, цитиран от агенция ТАСС.

„С пилотирания кораб „Союз“ на 24 ноември ще бъдат доставени 15 опаковки есетров хайвер по 30 грама, а също така ябълки, портокали, лимони, домати, по 140 порции сухо мляко и черен чай“, уточни специалистът. Агуреев изтъкна, че непразничното меню на космонавтите за едно денонощие струва по 25 хиляди рубли на човек. В него са включени закуска, обяд, вечеря и следобедна закуска. Към продуктите има много строги изисквания за срок на годност. Те трябва да издържат най-малко 9 месеца, за да бъдат оставени на МКС.

На Земята те са тествани в продължение на 15 месеца в камери, наподобяващи влажността на орбиталната станция. Александър Агуреев припомни, че на руския отсек на МКС космонавтите не разполагат с хладилник. Поради тази причина специалистите са принудени да ограничават порциона на екипажа. Има планове за монтирането на хладилник на борда, но по думите на Агуреев все още не е ясно когато това ще бъде осъществено.