С откриването на нови острови в Арктика територията на Русия е нараснала

С откриването на нови острови в Арктика територията на Русия е нараснала с до 10 кв. км. А това е площ, равна на пет княжества Монако, съобщи началникът на хидрографската служба на Северния флот /СФ/ Игор Наумов след приключването на експедицията на СФ в Арктика, цитиран от ТАСС, публикува fbr.bg.

„Размерът на най-големя от откритите острови /в залива Борзов/ – е 2 километра на дължина, 600 метра на широчина. За сравнение: последният от откритите острови в Арктика, Яя, е дълъг около 370 метра, широк – 125 метра“ – каза днес представителят на СФ на пресконференция. Точната площ на всички новооткрити острови ще бъде огласена по-късно. Вече се правят предложения как да бъдат кръстени островите.

По време на експедицията са били открити още пет пролива, седем големи и четири малки залива. Хидрографската експедиция на СФ започна арктическите си изследвания на 18 август. Маршрутът минаваше през Баренцево и Карско море, акваторията на Северния ледовит океан.

Участниците в експедицията извършиха научни изследвания на острови от архипелазите Земя на Франц Йосиф и Нова Земя, включително и на най-северния руски остров Рудолф. По време на експедицията, продължила 41 дни, бяха изминати 5300 мили, извършени бяха снимки на дъното. Благодарение на изследванията са открити най-малко 15 промени на местности, изискващи корекции в 23 навигационни морски карти, три ръководства и пособия за плуване.