С какво руската „Лавина“ превъзхожда „Мистрал“

Руските универсални десантни кораби няма да бъдат аналог на френските хеликоптероносачи „Мистрал“ – те ще бъдат построени за други задачи, заяви пред ТАСС ръководителят на отдела за военно корабостроене в Криловския държавен научен център Владимир Пепеляев.

Става дума за универсалния десантен кораб „Лавина“. Той може да помести до 16 хеликоптера, да превозва до 450 души десант и 80 единици техника.

По думите на Пепеляев, концепцията за тези кораби, разработени от Центъра, „отчита преди всичко прилагането на тактиката на нашите войски и сили, на нашето мислене и подход за провеждането на десантни действия“.

„Мистрал“ и подобните на него западни кораби – „Мистрал“ между другото, не е най-добрият представител на семейството десантни кораби, на които съм бил, – обременен от „атлантическото мислене“. Задачата на нашите „десантчици“ е съдействие на войските при отбраната на границите ни, тоест приземяване в тила на настъпващия противник. Затова те са построени по друг начин“, каза Пепеляев.

Това, че Русия е готова до построи свои десантни кораби вместо хеликоптероносачите „Мистрал“, съобщи по-рано главнокомандващият ВМФ на РФ Виктор Чирков.

Невското проектно-конструкторско бюро разработи проект за нов десантен кораб, наречен „Прибой“, който да замени „Мистрал“. Предполага се, че „Прибой“ с водоизместимост от 14 хил. тона ще може да превозва до осем хеликоптера Ка-27 и Ка-52К. Строителството се планира да започне през 2016 г.