С Богородични светини катедралният храм „Св. Висарион Смоленски“ ще отбележи своя празник

С Богородични светини катедралният храм „Св. Висарион Смоленски“ ще отбележи своя празник

Публикувано от:

С Богородични светини катедралният храм „Св. Висарион Смоленски“ ще отбележи своя празник, съобщиха от храма, пише ИА Фокус. Частици от одеждите (покрова и ризата) на Майката Божия ще бъдат донесени ритуално от Пловдивска св. митрополия специално за празника на храма „Св. Висарион Смоленски“.

Светините пристигнаха от Москва в България с благословението на Негово Светейшество патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил за храмовия празник на митрополитската църква в Пловдив „Света Марина“. Те ще бъдат посрещнати в Смолян в навечерието на храмовия празник на 28 юли в 18.00 часа и ще бъдат изложени за поклонение и благословение на вярващите в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“. След това ще бъде отслужена празнична Вечерня с петохлебие.
На самия храмов празник на 29 юли от 9.00 часа в храма ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. С благословението на Пловдивския митрополит Николай Светините на Пресвета Богородица – част от покрова и ризата Й, ще останат в храма до ранния следобед, след което ще бъдат върнати в митрополитския храм „Св. Марина“ – Пловдив. А в неделя ще бъдат пренесени обратно в Москва в храм „Св. Йоан Богослов“ на Руския православен университет. Тогава ще бъде изпратена от Пловдив и църковната делегация от Русия, придружаваща Богородичните светини.