Танц на лед, свързан с Холокоста, предизвика горещи дебати в Русия

Татяна Навка, бивша олимпийска състезателка по фигурно пързаляне, и партньорът й на леда предизвикаха противоречиви реакции, като се облякоха с униформи от концентрационен лагер за танцова програма в популярно телевизионно предаване, съобщи Асошиейтед прес, цитирани от Дарикнюз

Навка, която е съпруга на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, и партньорът й на леда Андрей Бурковски се появили в неделния епизод на „Ледена епоха“ в раирани униформи с жълти шестолъчни звезди и с тежък грим, с който изглеждали ранени и болнави.

Съчетанието им, което бе излъчено по държавния телевизионен „Канал едно“, бе базирано на „Животът е прекрасен“ – получилия „Оскар“ италиански филм за еврейски баща, който се преструва заради малкия си син, че задържането им в нацистки лагер е само игра.

Профилът на Навка в Инстаграм бързо бе залят от коментари, изпълнени с възмущение. Навка и Бурковски казаха пред руска медия вчера, че това е бил техният начин да отдадат почит към жертвите на Холокоста.

Непременно го гледайте! Един от най-любимите ми номера! По мотиви от един от любимите ми филми – „Животът е прекрасен“! Непременно покажете този филм на децата си! Нашите деца трябва да знаят и помнят това страшно време, което, надявам се, дай Боже никога да не познаят!

navka

 

 Някои руснаци бяха възмутени, тъй като част от хората възприеха програмата като подигравка с паметта на загиналите, а други публикуваха съобщения в подкрепа на Навка в нейния профил в Инстаграм, казвайки, че танцът ги е просълзил.
Хореограф на съчетанието е носителят на олимпийски сребърен медал от 2002 г. Иля Авербух, който е евреин.
Авербух в интервю през 2012 г. каза, че в детството си „е имал проблеми“ заради еврейското си име. Той подкрепи танца с тема Холокоста. „Съчетанието беше моя идея“, каза вчера за „Комсомолская правда“ Авербух, който е и главен продуцент на „Ледена епоха“. „Правил съм много съчетания на теми, свързани с войната и евреите, имало е много различни образи.“