Сътрудничество на Русия с ЕКА се развива нормално

Европейската космическа агенция (ЕКА) няма да ограничава сътрудничеството си с Русия. По-скоро обратното, може да се говори за разширяване на взаимодействието.

Доказателство за това може да стане насрочения за 28 май от космодрума Байконур старт на кораб с нов екипаж, който включва европейския астронавт Александър Герст. И в пилотираните мисии, и в стартовете на автоматичните системи, сътрудничество с Европа може да се нарече добро, като има перспективи за неговото разширяване, каза заместник-генералния конструктор на Ракетно-космическата корпорация „Енергия“ Александър Деречин:
– Може да споменем поне МКС, където ние работим заедно с Европа, а също и със Съединените щати, Япония и Канада. Лети европейският модул „Columbus“, на МКС се изпълняват съвместни руско-европейски научни програми.
Екипажите правят на борда на станцията десетки експерименти, сред който „Плазмен кристал“. Сега предстои да се изпълни 4-ия етап от този експеримент заедно с института „Макс Планк“ в Германия. Целта на проекта е да се изучи такова интересно състояние на веществото, известно като прашна плазма. Тази плазма често се среща в космоса: в опашките на кометите, в междупланетните и междузвездните облаци. Нейното изследване в среда на безтегловност отваря много не само научни, но и практически приложения.
Сред успешните проекти са стартовете с руския кораб „Съюз“ на различни апарати от космодрума Куру. Продължава работата по формирането на международна програма за усвояване на далечния космос – Луната, Марс и т.н. От 2009 г. работят няколко международни групи. Една от тях сформира т. нар. пътна карта за усвояване на далечния космос. Тя беше призната от около 60 национални агенции в страните, занимаващи се с космоса. Сега ние работим над това, да представим тази пътна карта под формата на конкретни мисии и комплекси.
В условията на нарастваща конкуренция, Русия би искала да намери своята ниша на европейския пазар на космически компоненти, които се оценява на стотици милиони долари. За да унифицира своите технологии с европейските, Русия може да се присъедини към открития стандарт „SpaceWire“, който се поддържа от ЕКА. Работа по този стандарт вече води руската компания „Субмикрон“, участник в руско-френския проект за старт на спътник. Споразумението за началото на проекта беше подписано в Гренобъл.

error: Съдържанието ни е авторско!