Със “Сатана-2” Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ

Със “Сатана-2” Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ

Публикувано от:

До края на годината Русия ще изпробва новата си междуконтинентална ракета “Сармат” и наред с това ще развива прецизните си оръжия, пише електронният в. “Утро”.

Според руския зам.-министър на отбраната Юрий Борисов ракетата “Сармат” е съпоставима по обсег с най-голямата засега междуконтинентална балистична ракета “Воевода” (по класификацията на НАТО “Сатана”), но стига по-бързо до целта.

Кръстена вече на Запад “Сатана-2”, тя ще създаде доста проблеми за противоракетната отбрана (ПРО) на противника, защото ще лети по т. нар. суборбитална траектория – по-ниско от сателитните орбити, където би била по-уязвима, но по-високо от границата на космоса.

Така според военни експерти със “Сармат” се подновява концепцията за “орбитална бомбардировка”, разработена в Русия още през 1962 г. заедно с подходяща ракета. Тя може да обиколи Земята и да нанесе удар във всяка точка, включително по обекти на САЩ, минавайки през Южния полюс, за да заобиколи американската ПРО.

Обсегът на “Сармат” според открити данни е 16 000 км, но теоретично ракетата може да лети на много по-дълги разстояния, посочва онлайн изданието.

По думите на Юрий Борисов пред седмичника “Военнопромишлен куриер” най-важно за Русия е да развива своите стратегически ядрени сили като основен възпиращ фактор за евентуални агресори, а втори приоритет са прецизните боеприпаси – например авиобомбите с възможност за корекции в траекторията КАБ-500 и крилатите ракети Х-10, които може да се изстрелват от самолети и кораби на хиляди километри от целта. Засега Русия има доста по-малко от тях в сравнение с американците, но постепенно увеличава производството.

В концепцията за “орбитална бомбардировка” чудесно се вписват хиперзвуковите глайдери – безмоторни дронове, каквито разработват според медиите Русия, САЩ и Китай. Ракетите “Сармат” може да станат носители на глайдери, които да нанасят удари във всяка точка от земното кълбо, заобикаляйки и най-съвършените системи за ПРО.

Русия ще положи усилия до 2025 г. да постигне паритет със САЩ в сферата на прецизните оръжия и да измисли начин да преодолее американската многостепенна система за ПРО. Изглежда Москва ще използва за целта новата ракета “Сармат”. Предвидено е руските войски да бъдат въоръжени с нея през 2020 г., но решаващ ще бъде резултатът от предстоящите изпитания, добавя “Утро”.

Източник: Днес.бг/БТА