В състезанието на НАТО за танкове САЩ са извън топ 3

Американските танкови взводове не са успяха да се класират в Европейското състезание за танкове, спонсорирано и организирано със съдействието на американската армия в Европа. В тридневното събитие участваха най-добрите екипи от НАТО, състезавайки се един срещу друг в няколко военни учения, предаде Russia Today, цитирана от fbr.bg.

Домакини на съревнованието, проведено от 10 до 12 май във военната база Графенвьор в Германия, бяха американската армия и Немските въоръжени сили. Участваха взводове от по четири танка от Дания, Германия, Италия, Полша и Словения, както и два взвода от САЩ, също с по четири машини.

Състезанието за танкове е първото по рода си, провеждано от НАТО в Европа, от 1991 г. насам, когато се разпада СССР. Събитието е предназначено да усъвършенства бойните умения на участващите, а и е част от плана на НАТО за противопоставяне на „дръзката Русия“.

Екипите, взели участие, са провели атакуващи и отбранителни операции, сред които трасе с препятствия от 13 различни части, състезание по стрелба и танково ориентиране и навигация. Взводовете са получавали точки за всяко упражнение, като възможният максимум е 1000 точки.

В едно от състезанията екипите е трябвало да идентифицират правилно 25 „приятелски“ и „вражески“ превозни средства по време на обиколка. Други упражнения са се извършвали в обстановка, симулираща последиците от нападение с химическо оръжие. Трябвало е също да се обезвреждат импровизирани взривни устройства, както и да се организира работата на екипи за спешна медицинска помощ, обяснява се в прессъобщение на американската армия.

Най-високо се класира немският взвод, следван от датския отбор, а на трето място е Полша. В челната тройка обаче не успяха да влязат екипите, представляващи американската армия.

Американски танк „Ейбрамс“ от Трета пехотна дивизия по време на състезанието / army.mil

Според правилата е било разрешено държавите да използват различни типове танкове. Германският взвод е бил с „Леопард 2“ A6, един от най-добрите танкове в НАТО, който има модифицирано оръдие, по-голяма издръжливост на мини и и по-дълга цев на оръдието.

Дания и Полша са използвали „Леопард 2“ A5, по-ранната версия, докато Италия и Словения са били представени от собствените си танкове „Ариете“ и М84. Американските взводове са се състезавали с „Ейбрамс“ M1A2, посочва се още в прессъобщението.

По-рано този месец началникът на щаба на сухопътните сили на САЩ генерал Марк А. Мили заяви, че в бойната подготовка на американската армия има сериозни пропуски. „Днес един майор от армията не знае нищо друго, освен как да се бие срещу терористи и партизани, защото е влязъл в армията след 11 септември“, каза ген. Мили пред журналисти. „Но когато трябва да отговорим на по-сложните и големи заплахи, виждаме, че сме забравили уменията си след 15 години“.

Италиански танк „Ариете“, обстрелващ мишена / army.mil

Ежегодно в Русия се провежда подобно състезание – танковият биатлон, който е част от големите Международни военни игри. Миналото лято в игрите взеха участие около две хиляди военнослужещи от 17 страни, включително Русия, Китай, Индия, Венецуела, Кувейт, Пакистан и Монголия. Събитието се проведе в Русия между 1 и 15 август.

Състезанието за танкови взводове следва правилата на класическия биатлон, като целта на всеки танк е да покрие около двайсет километра за най-кратко време, докато стреля по различни мишени. Миналата година почти всички отбори използваха танкове T-72 B3 руско производство. Китайците се състезаваха с един от собствените си танкове, Тип 96А.