Сърбия отговаря на шпионския скандал в Скопие: Еди Рама и Зоран Заев подготвяли общ удар срещу Сърбия

Седмица след началото на шпионския скандал и само ден след посещението на председателя на руската Дума Вячеслав Володин в сръбската столица, Белград разкри общ план за действия срещу Сърбия и Русия от страна на албанския премиер Еди Рама и новоизбрания македонски министър-председател Зоран Заев.

В обширен коментар на сръбското независимо издание „Infomer“, публикуван вчера късно вечерта, се разказва за доклад на западни служби за сигурност, посветен на тайно споразумение между Албания и Македония насочен срещу Сърбия.
Изданието съобщава, че в края на декември м.г. и в началото на януари т.г. Рама и Заев са постигнали съгласие за общи действия срещу Сърбия и за спирането на влиянието на Русия, пише Фокус

Според „Infomer“ това означава: „общ удар срещу Сърбия, обявяване на война на Русия и постепенно трансформиране на Македония в нова албанска държава – Илирида“. Пътят за постигането на тази цел преминавал през седем точки – „Отслабване на сръбското влияние в Македония и удар срещу Сърбия, конституционно признаване на албанците като държавотворен народ в Македония, поддържане на всяка конституционна промяна, която засилва етническата еднаквост на албанците, въвеждането на албанският език като втори официален, държавните символи – химн, герб и национален флаг да отразяват мултиетническия съюз и еднаквост, приемане на резолюция, която да осъди геноцида над албанците от 1912 г. до 1956 г.“

„Infomer“ пише, че според неназованата западна секретна служба, една от срещите на Рама и Заев е станала в хотел „Династи“ в Тирана, в присъствие на представители на политическите партии на македонските албанци – ДСИ, БЕСА и Алианс на албанците.

По време на разговорите албанският премиер заявил дословно: „Зоране, длъжни сте да уважавате и да изпълнявате волята на албанските гласоподаватели, както показаха предсрочните парламентарни избори през декември. Придържайте се към Охридския договор, защото ако не го направите, в Македония няма да има мир. Тогава това ще се решава с други средства. На всички вас ви препоръчвам да се придържате към следните позиции… защото само в тоя случай ще се постигне крайната цел за съюз на Албания с федерални държави. Вчера получих подкрепата на нашия драг Доналд Лу (американски посланик в Тирана – б.р.) и тази подкрепа ще ни позволи да пристъпим към реализация на нашите общи задачи. Груевски и Иванов или ще приемат тази реалност, или ще ги няма. Необходимо е да се пречупи Русия на Балканите. Това е ключов момент и е в интерес на целия Запад. Проектът за газопровод през Турция, Гърция, Македония и Сърбия трябва да бъде невъзможен.“
Според „Infomer“ Заев отговорил, че се страхува от възможността сръбско-руското влияние да провали тези планове и за да се постигне целта трябва да се компрометира сръбския елемент и сръбското присъствие.

Сръбското издание твърди, че Заев е заявил готовността на лобисти да помогнат с влияние в сръбски и български медии, като е споделил името на бившия български банкер Цветан Василев с медийния му ресурс и на сръбските телевизия „Н1“ и „Курир“, издателят на който Александър Родич се смята за проводник на интересите на Заев и на албанците в Сърбия.
В края на коментара на „Infomer“ е публикуван отговора от кабинетите на Рама и Заев, които отхвърлят обвиненията.
Прави впечатление, че статията на сръбското издание е публикувано малко преди полунощ в македонското издание „Република“, което се смята за близко до ВМРО-ДПМНЕ.