Сърбия не се стреми към членство в НАТО

Сърбия не се стреми да влезе във военния алианс НАТО, а има намерение да запази военния си неутралитет. Това заяви сръбският президент Александър Вучич по време на среща с руския външен министър Сергей Лавров по време на 72-рата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, пише агенция ТАСС.

„Имаше различни слухове, включително в руски медии (…). Искам да ви кажа, че Сърбия не се стреми да се присъединява нито към НАТО, нито към други военни организации. Ние запазваме нашия военен неутралитет“, каза Вучич. „Това е нашата политика, тя не се е променяла и няма да се промени“, добави той.

Сръбският държавен глава и Лавров обсъдиха и ситуацията на Балканите. „Ценим всяка възможност да чуем вашите оценки за това, което се случва в региона, да съгласуваме нашите по-нататъшни стъпки по въпросите, които ни тревожат“, коментира руският външен министър.

Вучич отвърна: „Русия е истински приятел на Сърбия. Ние не скриваме това. Мисля, че можем да подобрим взаимодействието си на различни нива, включително в икономическата сфера, където сътрудничеството се подобрява от година на година.“