Съдът на ООН отказа на Украйна да въведе мерки срещу Русия

Международният съд на ООН отказа да удовлетвори искането на Украйна за установяване на временни мерки срещу Русия във връзка с нарушаване конвенция по финансиране на тероризма, съобщи РИА Новости.

Решението на съда представи съдебният председател Рони Абрахам по време на открито изслушване в Двореца на мира в Хага, където е официалната резиденция на съда.

Киев подаде иск в Международния съд на ООН в Хага, обвинявайки Москва в нарушение на конвенцията за борба с финансиране на тероризма и ликвидиране на расовата дискриминация.

Украйна поиска да въведе „временни мерки“ срещу Москва до окончателната съдебна присъда. Сред исканията на Киев са прекратяване на „доставките на оръжие на Украйна, за поддържане на бойците“, а така също и „дискриминация“ в Крим.

От Москва отричат обвиненията. Във външното министерство на Русия подчертават, че основната цел на Киев при подаване на иска не е разрешаване на различията, а е повод за обръщане срещу Русия в Международния съд.

Във ведомството напомниха, че подобни политизирани обвинения изхождат от рамките на компетентността на съда.

В същото време съдът поиска Русия да защити правата на украинците и на татарите в Крим.

В прессъобщение на съда се отбелязва, че Русия трябва да се въздържа от налагане на ограничения на кримските татари и да осигури възможност за обучение на украински език.

В сряда, на 19 април кримските татари се обърнаха към руския президент Владимир Путин с благодарност за условията, които Русия създава за тях, и изразиха подкрепата си за политиката на Кремъл, предаде РИА „Новости“

Обръщението беше направено по повод третата годишнина от подписването на указа за реабилитация на арменския, българския, гръцкия, италианския, кримско-татарския и немския народ и държавната подкрепа за тяхното възраждане и развитие.