Съдът в Киев осъди руснаците Евгений Ерофеев и Александър Александров на 14 години затвор

Голосеевският районен съд в Киев призна за виновни руснаците Александър Александров и Евгени Ерофеев по обвинение в тероризъм и ги осъди на 14 години лишаване от свобода, предаде ТАСС.

Прокуратурата е поискала 15 години затвор и конфискуване на имуществото. По обвинението в контрабанда подсъдимите са били оправдани.

„Присъдата влиза в сила от 18 април 2016 г., включително пребиваването в ареста от 16 март 2015 г. до 17 април 2016г.“, гласи текстът на присъдата.

На заседанието са присъствали адвокатите на руснаците Оксана Соколовская и Валентин Рибин, консулът на РФ в Киев Алексей Грубий и депутатите от Върховната рада Ирина Луценко и Ирина Геращенко.

Присъдата може да бъде обжалвана в срок от 30 дни.

„Ще обжалваме присъдата. Това е 90 % сигурно, може и повече“, заяви адвокатът на Ерофеев Оксана Соковоская. По думите й защитата е предоставила достатъчно документи, опровергаващи доводите на съда.

Както уточни адвокатът на Александров Валентин Рибин, руснаците не трябва още да се считат за осъдени, тъй като присъдата не е встъпила в сила. А това ще се случи след 30 дни, като през това време Александров и Ерофеев ще се намират в ареста.