Съдът в Хага прие жалбата на Червения кръст за престъпленията в Украйна

Московския клон на Международния Червен кръст подаде жалба за разследване на фактите от престъпленията на украинската армия срещу хората в Донбас, съобщи lifenews.

Международният наказателен съд (МНС) в Хага прие жалбата, съобщи председателят на клона на Червения кръст в Москва Игор Трунов.

„От главната прокуратура на МНС в Хага изпратиха отговор, че жалбата ни за разследване на фактите от престъпленията на украинските ВС в Донбас е приета и ще бъде разгледана от съответните инстанции“, поясни Трунов.

Припомняме, че за престъпленията на украинската армия и други военни формирования на киевските власти са свидетелствали наблюдатели и от други международни организации, основно Human Rights Watch. Авторитетната правозащитна организация не веднъж е съобщавала, че украинските сили използват касетъчни бомби и снаряди със запалителни вещества в обстрелите си на гъсто населени райони на Донецка област, което реално представлява – пряко нарушение на законите за водене на война.

Служителите на Human Rights Watch потвърдиха, че обстрелите се водели от зенитни установки „Град“ и „Смерч“. Освен това, правозащитниците съобщиха, че в резултат на един такъв обстрел на 2 октомври 2014 година е загинал представител на Международния Червен кръст, гражданин на Франция Лоран Етиен дьо Паскюие.