Съветът Русия-НАТО ще обсъди военната сигурност след срещата на върха във Варшава

Заседание на Съвета Русия-НАТО на ниво постоянни представители ще се проведе днес в щаб-квартирата на алианса в Брюксел, предаде РИА Новости.

На заседанието ще бъде обсъдена военната сигурност след срещата на върха на НАТО във Варшава, на която бе утвърдено усиленото присъствие в близост до руските граници и ще бъде продължена започнатата по-рано дискусия за ситуацията в Украйна и Афганистан.

Днешното заседание ще се проведе четири месеца след априлското, което бе първото от две години насам, припомня РИА Новости.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви дневния ред на срещата още на 6 юли. Сред темите са кризата в Украйна и около нея, необходимостта от пълноценното изпълняване на Минските споразумения, военната дейност с особен акцент върху прозрачността и понижаването на рисковете и обстановката в областта на сигурността в Афганистан.

Столтенберг заяви пред журналисти, че смята да съобщи на руската страна приетите на срещата на върха на НАТО решения.

На свой ред руското министерство на външните работи във вторник заяви, че централна тема на заседанието ще станат решенията на срещата на НАТО във Варшава за бъдещото увеличаване на присъствието на алианса на „източния фланг“ и последиците им за европейската сигурност.