Съветът на още една италианска област ще разгледа резолюция за признаване на Крим за част от Русия

Група членове от областния съвет на Лигурия е внесла за разглеждане от регионалния законодателен орган проект на резолюция с искане за официалното признаване на Крим за част от Русия и отмяна на санкциите срещу РФ, съобщи пред РИА Новости бившият италиански депутат Едуардо Рикси.

Инициативата за приемането на резолюцията е на регионалните законодатели от партията „Северна лига“. Подписите си под документа са поставили 16 от 31 члена на областния съвет, представляващи всички партии на управляващото в Лигурия мнозинство.

„Гласуването за предложената от нас резолюция трябва да се състои в областния съвет на 7 юни, и ние сме убедени, че този документ със сигурност ще бъде одобрен“, заяви Рикси.

По думите му приемането на резолюцията ще се превърне във важен политически сигнал, най-вече за Европа, която трябва да възстанови пълноценния и открит диалог с Русия.

„Русия е най-важният ни политически и търговско-икономически партньор. Според нас Европа без Русия не е Европа. Смятам, че ЕС трябва колкото се може по-скоро да промени позицията си по отношение на Русия, която ние считаме за неразделна част от нашия континент“, подчерта италианския депутат.

„Това, че Крим е част от Русия е отдавна известно и е исторически факт. Тук не може да има две мнения и позицията, която жителите на Крим изразиха на референдума, според нас, трябва да получи международно признание“, отбеляза Рикси.