Съветът на федерацията на Русия счита, че разширяването на ембаргото трябва да засегне и Украйна

В Съвета на федерацията на Русия считат, че възможното разширяване на списъка с държавите, по отношение на които е въведено продоволствено ембарго, трябва да засегне и Украйна, съобщи РИА Новости.

Руското правителство може да се обърне към президента на страната Владимир Путин с молба да разшири списъка от държави, по отношение на които е въведено продоволствено ембарго, заяви във вторник руският премиер Дмитрий Медведев.

„При абсолютно неадекватната политика на Киев, включително и по отношение на Русия, продоволственото ембарго трябва да бъде разпространено и върху Украйна. Странно е, че това досега не е направено“, заяви пред РИА Новости заместник-председателят на Съвета на федерацията по икономическа политика Сергей Шатиров.

Той отбеляза, че Украйна доставя много хранителни стоки в Русия и всички те са „широко представени в руските магазини“.

Говорейки за възможното разширяване на списъка от страни, по отношение на които е въведено хранителното ембарго, сенаторът изрази мнение, че подобно решение може да стане „своевременно и актуално“. „Животът не стои на едно място, през изминалата година много неща се промениха, и ако по указа ясно на кого нови страни започват да изпълняват санкционния танц срещу Русия, то е необходимо приемането на ответни симетрични мерки“, счита той.

Шатиров е убеден, че това решение няма да доведе до там, че рафтовете в магазините за хранителни стоки да опустеят или асортиментът да стане по-беден. „Разбира се, ние използваме създалата се със санкциите ситуация за развитието на родната продоволствена база. И вече е видно, че рафтовете в магазините не са се изпразнили, а напротив, асортиментът се разшири от увеличаването на предлагането на родни стоки“, каза Шатиров.