Съветът на италианската област Венето прие резолюцията, призоваваща към отмяна на санкциите срещу Русия

Съветът на италианската област Венето в сряда е одобрил резолюция с призив към националното правителство да осъди политиката на ЕС към Крим и да отмени санкциите срещу Русия, предаде РИА Новости.

„За“ документа са гласували 27 от 51 члена на областния съвет, 9 са били „против“ и един въздържал се.

Съгласно резолюцията председателят на областния съвет Роберто Чамбети и началникът на региона Лука Дзайа са упълномощени да започнат работа с правителството и парламента на Италия и институциите на ЕС с цел преразглеждането на отношенията между ЕС и РФ, както да съдействат за събирането на подписи за отмяна на санкциите срещу Русия.

Освен това съветът на Венеция призовава властите в Италия да осъдят политиката на ЕС към Крим като „дискриминационна и несправедлива от гледна точка на международното право, с искане на бъде призната волята, изразена от кримския парламент и народа на референдума, както и изискват незабавната отмяна на безполезните санкции срещу Русия, имащи сериозни последствия за икономиката на Венето“.

По-рано авторът на резолюцията, депутатът Стефано Валдегамбери разказа, че да повдигне този въпрос са го помолили „многобройни предприемачески кръгове“.

„Аз самият бях в Крим и ясно видях стремежа на народа там към самоопределяне. И той има право на това, особено предвид факта, че по-рано преобладаващото мнозинство в техния парламент гласува за независимостта на република Крим, а на референдума народът потвърди това решение“, добави депутатът.

Област Венето стана първият регион в ЕС, признал, че Крим е част от Руската федерация.