Съветът за сигурност на Русия: Хегемонията на САЩ приключи, Русия се изправи на крака

Хегемонията на САЩ на световната сцена приключва и сега е нужно да седнем на масата на преговори на основата на Студената война. Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Евгений Лукянов.

„Хегемонията на САЩ на световната сцена е към края си, с което, разбира се, Вашингтон не може да се съгласи. Нужно е да седнем на масата и да преговаряме на основата на Студената война“, подчерта Лукянов.

Според него трябва да бъде свикан световен конгрес, на който да участват всички ключови играчи.

„Към момента в света не съществуват други организации за тези задачи освен ООН и Съвета за сигурност на ООН“, добави Лукянов. В противен случай, обясни той, няма да има правила в играта, няма да има споразумения. Лукянов добави, че ако има такива, те ще бъдат нарушавани, особено когато няма ясен ангажимент.

„И тогава светът ще стане по-неуправляем и по-хаотичен“, смята Евгений Лукянов. Заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия подчерта, че в момента на световната сцена се появяват нови центрове на сила, включително страните от БРИКС. „Да и самата Русия може да се изправи на крака“, смята той.

По отношение на Украйна Лукянов каза, че в тази страна има американски съветници, които разработват стратегическа политика, към която се придържа Киев.

„Можем с увереност да кажем, че в Украйна става въпрос не толкова за американски наемници, колкото за дейността на така наречени съветници от Вашингтон. Имам предвид специалисти от разузнаването и правоприлагащите органи на САЩ“, посочи той. Според него тези хора „не се ограничават със съвети, а разработват стратегическа политика, в съответствие с която ръководството на страната взима решенията си“.