Съветник на Саркози: Във Франция Путин е по-популярен от Оланд

Във Франция руският президент Владимир Путин е по-популярен от френския Франсоа Оланд. Това заявява в интервю за лента.ру Иван Бло, съветник на бившия френски президент Никола Саркози и бивш евродепутат, който представи в Москва руското издание на книгата си „Русия на Путин“. Той цитира данни от социологически изследвания, според които около 40% от французите са положително настроени към Путин, докато рейтингът на президента Оланд е около 20%, предаде epicenter.bg.

Според Иван Бло феновете на Путин са главно младежи, защото те активно ползват интернет. Официалните медии се придържат към антируската и антипутинска линия и това не може да не окаже влияние върху много хора, особено от по-старото поколение, което вярва на всичко, което вижда по телевизията, посочва Иван Бло.

Военната операция в Сирия укрепила допълнително пропутинската гледна точка.

Според съветника на Саркози днес в Русия има повече демокрация, отколкото във Франция. Той обяснява това така: „Моят приятел бившият член на Европарламента Кристиан Ванест, автор на законопроекта за развитие на пряката демокрация, бе изключен от партията защото заяви, че хомосексуализмът е против природата. Що се отнася до мен самия, два университета не пожелаха да преподавам политология в тях, защото съм бил прекалено консервативен. На това у нас му викат политическа коректност.“

Иван Бло разказва и как се е завързала дружбата между Путин и Саркози: „Всеки, който стане президент на Франция, първоначално демонстрира максимална лоялност към САЩ и противопоставяне с Русия. Но постепенно се уморява от натиска, оказван от Америка, и отношенията се развалят. И той волю – неволю започва да променя кръга, в който общува, в полза на Русия и Източна Европа.“ Това се случило и със Саркози.