Войници от сирийската правителствена армия

Войници от сирийската правителствена армия

Съветник на Асад обвини САЩ, че са координирали действията си с ИД

Публикувано от:

ИД започнала настъпление веднага след като САЩ нанесоха удар по сирийската армия в района на сирийския град Дейр ез-Зор, при това атаката на коалицията е прекратена веднага, след като терористите заели позициите на правителствените сили, заяви съветникът на сирийския президент Бусейна Шаабан.„Сирийската армия се разполагаше на хълмовете и САЩ удариха по тях с няколко самолета. И щом беше нанесен ударът, терористите веднага започнаха настъпление от тази страна. САЩ удариха по територия, която беше заета именно от сирийската армия. За всеки, който беше на бойното поле, е очевидно, че всичко това беше добре координирано между авиацията и терористите” – заявила Шабан пред телевизия RT.

В Дамаск не вярват, че атаката по сирийската армия е случайност. „Би било странно, ако такава страна като САЩ, която се явява най-мощната военна държава в света, извършва такива „грешки” и случайно убива десетки хора” – счита тя.

САЩ признаха, че в събота коалицията е нанесла четири удара край град Дейр ез-Зор, при който бяха убити 62 сирийски войници и бяха ранени повече от 100. Пентагонът изрази съжаление, като отбеляза, че ударите са нанесени по грешка.

Официална Москва разглежда случилото се като закономерен резултат от упорития отказ на САЩ от установяване на пълно взаимодействие с Русия в борбата с ИД.

Източник: Блиц