Студената война на 21-ви век – кой как я води

Студената война на 21-ви век започна, но по нищо не прилича на предишната. НАТО се разширява на изток и формира свои военни бази с американски противоракетен щит. Русия отговаря с поставянето на руските съвременни ракети „Искендер“ в Беларус и Калининград.

Когато преди няколко години един руски генерал попитал своя американски колега защо НАТО се разширява на изток и защо се формират техни нови бази в близост до руската граница, американският генерал отговорил с контравъпрос: „Защо вие, руснаците, сте си очертали границите толкова близо до нашите бази?“

Може би този привидно остроумен отговор на американския генерал най-добре отразява сегашното състояние на отношенията между Москва и Вашингтон, в навечерието на срещата на върха на НАТО в Уелс. Както и че Изтокът и Западът водят студена война – от която печеливши няма, казва Мирослав Лазански, известен политически анализатор.

Войната в Украйна, новата военна инфраструктура на НАТО, която ще се строи в близост до руската граница, както и развитието на американската система за противоракетна отбрана в Европа, определено е последният пирон, закован върху ковчега на американско – руското стратегическо партньорство. Споразумението между НАТО и Русия от 1977 г. вече е само мъртво слово на хартия, пише Media.mk.

Защо започна новата студена война?
Ако попитате някой от световните лидери защо се готви за война, първия отговор вероятно би бил -„Не, война няма“. А вторият – „Длъжни сме да се защитим от врага“. Истината обаче е по-различна

И САЩ и ЕС и Русия искат преразпределение на сферите на влияние – в икономически, политически, а ако искате и в културно-технологически аспект.

САЩ се опитва да разшири сферите си на влияние – след като удариха на камък с Латинска Америка се насочиха към добрата, стара Европа, която е доста по-поддатлива на влияние.

Русия също иска да промени курса на политиката си. За разлика от неспокойния Европейски съюз, Китай и Индия са много по-удобни като икономически и политически партньори. Освен това и двете страни разполагат с необятен пазар, който взаимно да развиват заедно с Русия. А също така са съюзници, с които дори НАТО трябва да се съобрази.

Събитията в Украйна са отлична възможност за създаване на нови бюджети и за армиите на НАТО, и за възобновяване на студената война, която да доведе до промяна и на териториалната цялост на част от страните в Европа. А и да се разкъсат толкова много политически, икономически и обществени връзки не е лесно. Единственото решение е война.

Никой няма да попита кой е одобрил преврата в Киев или защо се игнорират артилерийските атаки на украинската армия срещу градовете в Източна Украйна. Може ли да се игнорира позицията и интересите на 11 милиона руснаци в Украйна, преди да се забрани употребата на езика им? Може. Но тогава следва война.

В плановете на НАТО за създаването и разполагането на нови атакуващи военни единици на руските западни граници, руснаците ще отговорят с преместването на силите за бързо реагиране на западната си граница.

На американския противоракетен щит отговорът ще бъде поставянето на руските съвременни ракети Искендер в Беларус и Калининград. Може да се очаква и отново производство на мощни ракети СС-20.

Накратко, добре дошли в новата Студената война.

Източник: http://www.razkritia.com