Строителството на руските газопроводи ще продължи въпреки санкциите на САЩ

Автор: О. Кобзева, Алиса де Карбонел, Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп неохотно подписа новите санкции срещу Русия, някои от мерките обаче са „по усмотрение“ и повечето наблюдатели на Белия дом са на мнение, че той няма да предприеме действия срещу руската енергийна инфраструктура.

Това ще позволи да продължи изграждането на двата големи тръбопровода на Газпром, макар че цената на проектите ще се вдигне и ще има известно закъснение, пише Ройтерс в свой анализ, цитиран от БТА.

Кремъл, който зависи от приходите от петрол и газ, възприема тръбопроводите до Германия и Турция – Северен поток 2 и Турски поток, като решаващи за увеличението на пазарния дял на Русия в Европа.

Москва се притеснява също, че западните партньори, необходими за разработването на дълбоководните, шистовите и арктическите залежи, които ще пълнят тръбите, ще се изплашат от санкциите.

Газпром предупреди инвеститорите миналия месец, че санкциите могат да доведат до закъснения или загуби, или да попречат на завършването на проектите на групата.

Като има всичко това предвид, руският газов гигант взима мерки за намаляване на влиянието на санкциите.

Компанията ускори полагането на тръбите на Турски поток, извършвано от швейцарския подизпълнител Allseas Group в Черно море, въпреки че няма окончателно споразумение къде тръбопроводът ще излезе на турския бряг. Освен това руският гигант бърза да изгради втора линия на Турски поток, за да изнася газ за Европа.

Полагането на втората линия се подготвя, в случай че санкциите ударят, посочи пред Ройтерс високопоставен източник от Газпром.

Говорител на Allseas каза, че от 23 юни са изградени 100 километра от 900-те километра от първата линия, освен това тече подготвителна дейност за втората линия.

Украинската връзка

Най-големите разходи в случай на забавяне на новите проекти биха могли да се появят зарази повишаване на транзитните такси, които Газпром плаща на Украйна – страната, през която по традиция минава руският газ на път за Европа.

Северен поток 2 и Турски поток заобикалят Украйна, но ако бъдат пуснати в експлоатация по-късно от очакваното, Газпром ще трябва да продължи да използва украинския маршрут и може да му се наложи да плаща повече.

Европейският съюз се опасява, че санкциите ще засегнат петролните и газовите проекти, от които зависи, и посочи, че е готов да вземе ответни мерки, освен ако САЩ не гарантират, че европейските компании няма да бъдат засегнати.

Пет западни фирми, които инвестираха в Северен поток 2 – германските Wintershall и Uniper, австрийската OMV, англо-холанскта Shell и френската Engie, посочват, че е прекалено рано да се преценят последиците от санкциите. Засега компаниите не се отказват от ангажимента си от по 950 милиона евро (1,13 милиарда долара) за финансирането на дългия 1225 километра Северен поток 2.

Въпреки желанието на Тръмп да насърчи износа на американски втечнен газ за Европа, който би се конкурирал с руското синьо гориво, той заяви, че не иска санкциите да пречат на усилията за решаване на конфликта в Украйна.

Представители на ЕС, на сектора и експерти се съмняват, че Тръмп ще използва санкциите, които според него имат доста недостатъци, за да накаже Москва. „Подходът им ще бъде стриктно придържане към буквата на закона: какво трябва да направят,“ казва Ричард Нефю, бивш високопоставен служител по политиката на санкции, който сега е в Центъра по глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Рискова премия

Санкциите обаче вероятно ще попречат на усилията на Газпром да набере средства.
Цената на който и да е проект автоматично се повишава, казва Татяна Митрова, директор на Енергийния център в Сколково.

Отношенията на Газпром с партньори, подизпълнители и компаниите, предоставящи им услуги и техника, са изключително усложнени, казва тя. Те ще поискат рискова премия, допълва Митрова.

Газпром ще трябва сам да поеме допълнителните разходи, да зависи от руските държавни банки или да потърси пари при по-висока лихва от азиатски кредитни институции, казват финансови анализатори. Това обаче не значи, че Северен поток 2 няма да бъде построен, отбелязва Катя Яфимова от Оксфордския енергиен институт.

Източници от сектора посочват, че заемите на западните партньори за Северен поток 2 вече са при лихви над пазарните равнища, отразяващи политическия риск от партньорството с Русия в проект, който освен това се натъкна на противопоставяне в Европа.

Допълнителната несигурност вдига още залозите. Това е като да гледаш на кафе, казва пред Ройтерс източник, запознат с европейската страна на финансовата структура на Северен поток 2.

Макар че може би големите играчи са способни да преглътнат риска, според анализатори малките подизпълнители, от които зависи Газпром при изграждането на съоръжението, могат да се изплашат. „Не всички партньори са в позиция да си позволят да работят докрай с Газпром,“ казва Валерий Несторов, анализатор от московската Sberbank CIB.

Говорител на Северен поток 2 казва, че над 200 неруски компании от 17 страни, повечето европейски, изграждат тръбопровода. Сключени са повечето договори за стомана, пристанищна логистика и строителство.

Като ускорява темпото на строителство Газпром може да спечели достатъчно време за изграждането на новите тръбопроводи, но дългосрочните проекти ще претърпят удар.
Освен ако Тръмп не направи наистина рязък завой, твърде малко вероятно е компаниите, които снабдяват тръбопроводите да бъдат наказани през следващата година, година и нещо, казва Нефю.

„Много компании сега си мислят: Имам може би 12, може би 18 месеца, през които мога да свърша някаква работа, но след това може би няма да мога,“, допълва Нефю.

Източник: Инвестор.бг