Стрелков към Ходорковски: Путинското десетилетие върна на Русия надежда за възраждане

Игор Стрелков, който вдигна Донбас на въоръжено противопоставяне на киевските власти, подложи на рязка критика декларацията на бившия затворник Михаил Ходорковски, която той представи във Вашингтон на заседанието на международната правозащитна организация Freedom House.

Отвореното писмо на Стрелков, в което той подкрепя президента на Русия Владимир Путин и се изказва за руската самобитност е публикувано на официалния сайта на бившия министър на отбраната на Донецка народна република igorstrelkov.ru.

Преди всичко, в писмото си Стрелков обяснява защо е решил да отговори на изявленията на Ходорковски: „Това не е просто празно разсъждение на избягалия от Родината богат и истински престъпник, а е идеологическа програма за нов държавен преврат в Русия – „пътната карта” на олигархичния бунт, насочен срещу управляващия, както винаги се случвало в руската история – срещу Владетеля, Народа и Държавата”.

Стрелков пише: „Говорейки за „европейските ценности”, Вие, г-н Ходорковски не разбирате (или си придавате вид, че не разбирате) това, че те нямат никакво отношение към истинските, традиционни за Европа Ценности. Именно тях днес възражда в Русия Владимир Путин. А онези „ценности”, които днес налага световната финансова олигархия в качество на „европейски”, предизвикват в самата Европа многохилядни акции на протест. Когато миналия път, преди повече от 20 години ръководството на СССР реши „да се обърне” към тези така наречени „ценности”, в резултат на това страната се озова пред разкол, разграбена и унижена, а руският народ мигновено се озова най-големия разцепен народ в света”.

„От момента на идването на власт, Владимир Путин започна да поправя щетите от катастрофата през 90-те – да укротява всевластието на олигархията, да национализира елита, да възстановява разрушената икономика. Предвид тогавашните обстоятелства, Владимир Владимирович въпреки всичко е счел за възможно да прояви милосърдие дори към такъв мерзавец, какъвто бяхте преди затвора Вие, г-н Ходорковски. Но Вие не оценихте това. Вероятно, защото приехте този благороден жест за признак на слабост. Но Вие, г-н Ходорковски разбира се, нямаше да се церемоните, нали така? И сега, след като излъгахте президента с фалшивото си разкаяние, имате намерение да му отмъстите за всичко? За това, че той заложи на укрепването на държавата и защитата на националните интереси за сметка на компадорски елити? За това, че не е позволил за безценица да продаде огромните запаси на природни ресурси на Ротшилдовите, обричайки Русия на външно управление?…

Третата световна война е невъзможна докато Русия е силна и достатъчно могъща, за да гарантира макар и асиметричен, но стратегически паритет и докато в нея на власт се намират хора не готови срещу обещания да влязат в наднационалния финансов елит да продадат корените си, народа си и страната си. Ние ще дадем достоен отпор на Вашия настойчив през годините стремеж да продадете това, което не Ви принадлежи. И няма да позволим, подобно на това, каквото се случи преди 23 години, да се увлечем по прозрачно лъжливите лозунги”.

„Това, че Вие говорите за „европейските ценности и евроатлантическата цивилизация” не само има някакво отношение към Русия, но и директно противоречат на нашата национална история, психология и съдба. Европа отдавна се е отдалечила от собствените си християнски ценности и потънала в бездната на мерзките пороци, а възхваляваният „евроатлантизъм” е нищо друго освен геополитическа доктрина за глобално доминиране на САЩ, насочена срещу народите на целия свят. А светът все още запазва собствените си религии, суверенитет и национални традиции. Онази Русия, която в близкото минало беше поразена от проказа на „модерните европейски идеи” цели два пъти и тежко пострадала заради безумни увлечения на собствения си елит и интелигенция, днес има два избора – да се завърне към себе си, да възвърне своята Вяра, традиция, ценностите си, своя суверенитет или да се разтвори в глобалния Запад, да се озове в робство и да изчезне като цивилизация, губейки всичко”.

Игор Стрелков пише: „Либерализмът в разбирането ни г-н Ходорковски е абсолютна заблуда. Това е лъжеучение, което напълно игнорира Бога, културата, човечеството, обществото и поставящо основно в ъгъла индивида, неговите частни материални интереси, а също и финансовата сфера. Такъв либерализъм е абсолютно несъвместим с идентичната свобода – та нима човек може да бъде свободен, ако обществото, в което той живее се намира в процентно робство? Живее в задлъжняло робството на международната финансова олигархия и нейните локални надзиратели? Ако целият живот на човека е подчинен на търсенето и преумножаването на изгодите и състоянието на банковата сметка и представляват мерило за всичко? Днес либерализмът има тоталитарна идеология, за разпространяването на която САЩ изграждат своя световна хегемония. За Русия той е неприемлив под никаква форма, нито в политическа, нито в икономически или юридическа. А най-важното е: за Вас, г-н Ходорковски либерализмът е истина в последната инстанция, а националното развитие и социалната справедливост Сте подготвили за популизма. Но в Русия либерализмът е обречен, защото няма да го приемат нито десни, нито леви. Това е колониална идеология срещу руската идентичност. В опитите си да разрушите тази идентичност заради тържеството на идеологията на либерализма, Вие разрушавате и Русия. Струва ми се, че именно това е крайната Ви цел”.

„Световната финансова олигархия отчаяно и яростно се бори срещу възраждането на Русия. Ако Русия издържи на това, то тя има бъдеще – тя ще се върне в историята и ще победи. Но, ако в Русия дойде на власт продажен агент на световната финансова олигархия, мразещ всичко руско (такъв като Вас), то ние ще се сринем в бездната, което в сравнение с бандитските 1990-те ще ни се види като детска игра. Разпадът на страната с всички производни последствия във вид на войни, бедност, глад, епидемии и мащабни за човека бедствия и техногенни катастрофи – ето това ни чака в такъв случай”, подчертава Игор Стрелков.

По-натам бившият лидер на донецкото опълчение отбелязва: „САЩ и американската хегемония означават – война. И ние виждаме това в Либия, Сирия, Ирак, Афганистан и в Украйна. Навсякъде, където САЩ помагат да бъдат осъществени „цветните революции”, на власт идват фашисти, екстремисти, фундаменталисти. Да бъдеш привърженик на САЩ, Запада и НАТО, означава да бъдеш нацистки съучастник, адвокат на войната. Тази война се води срещу цялото човечество, което не желае да живее по американски правила и да обслужва покорно и робски интересите на световната финансова олигархия.
Тази война се води срещу Русия, срещу Украйна. Онези герои, които са се изправили да защитават Руския Свят, които воюват в Новорусия – не са искали война. Те са искали мир, но цената на мира не може да бъдат свободата и достойнството. В условията на нацистката хунта, доведена на власт в Киев от Вашите господари, г-н Ходорковски и подкрепени от Вас лично са явни – животът не е живот, а мирът вече не е мир. Ето защо, руснаците в Крим и в Новорусия са въстанали за свободата и справедливостта, за правото им на национално развитие, за своя език и култура. Тази война беше срещу войната. Вашите призиви за мир не само са лицемерие, а и предателство”.

В заключение Стрелков пише следната фраза:

„През последните петнадесет години Русия се подготвяше да навлезе във великото руско бъдеще. Дойде време да го направи…”