„Стратфор“: Митът за Ангела Меркел като „непогрешим лидер“ е развенчан

Германската канцлерка най-вероятно ще остане на власт до края на третия си мандат и ще избегне провеждането на предсрочни избори, но митът за Ангела Меркел като „непогрешим лидер“ е развенчан, категорични са анализаторите на „Стратфор“.

Несъгласуваните действия между германските висши чиновници разрушават представата за германското правителство като единен и добре работещ механизъм, вътрешните разногласия между канцлерката Ангела Меркел и някои министри вече се очевидни за всички. Поведението на германския вътрешен министър Томас де Мезиер, който заяви за ожесточаване на политиката по отношение на мигрантите без предварително да информира за своята инициатива канцлерката, е свидетелство за скритата борба за власт между членовете на правителството. Освен това то говори за много по-дълбок проблем, който може да подкопае доверието към правителството на Ангела Меркел и да предизвика мащабни последици за цяла Европа.

Настоящата миграционна криза изненада Меркел. Тя е прочута със способността си да чувства промените в общественото мнение и да провежда политика в съответствие с тях. Но този път мнозина смятат, че тя е сбъркала. Когато мигрантите започнаха масово да пристигат през това лято в Германия, Меркел обеща, че ФРГ ще ги приеме с широки разтворени обятия и открити граници. И германците първоначално подкрепиха нейното решение, което те възприеха като възможност да се подкрепят хората в нужда.

Но мигрантският поток нарасна и много скоро немците започнаха да се безпокоят, че правителството не е успяло правилно да оцени мащабите на кризата и е загубило контрол над проблема. Внезапно Ангела Меркел престава да бъде непогрешимият лидер, който не може да греши и се превърна в импулсивен канцлер, който изложи своята страна на опасност. В правителствената коалиция, съставена от ХДС-ХСС и ГСДП, се появиха пукнатини.

Дясноцентристите заявиха, че трябва да се ожесточи миграционната политика. Левоцентристите се оказаха между два огъня – „идеологическото съчувствие“ към мигрантите и необходимостта да се съобразяват с исканията и въжделенията на своите избиратели. Консерваторите още преди началото на миграционната криза вече бяха недоволни от „меката“ позиция на Берлин по отношение на Гърция. На фона на възникналите противоречия бе поставен въпросът: ще може ли Ангела Меркел да изкара своя трети мандат до 2017 г?

В момента нищо не заплашва канцлерката. Ако консерваторите не я подкрепят, това няма да бъде чак толкова голям проблем. Но ако от нея се оттеглят дясноцентристите, към който спада и един от най-влиятелните германски политици – финансовият министър Волфганг Шойбле, тогава неговият премиер най-вероятно ще бъде последван и от левоцентристите. При този вариант предсрочните избори ще станат неизбежни. Освен това в няколко федерални провинции през 2016 г. ще се проведат регионални избори.

Ако Християн-демократическият съюз /ХДС/, чийто лидер е Меркел, покаже лоши резултати, най-вероятно партията ще започне да планира своето бъдеще без нея. Единственият възможен кандидат на поста лидер е Волфганг Шойбле. Каквото и да се случи в германското правителство, то ще окаже влияние на цяла Европа. Заетите с вътрешни борби германски политици ще бъдат по-малко ефективни в управлението на ЕС, когато той се сблъсква с големи проблеми, по-конкретно напрежението в отношенията с Русия и продължаващите да пристигат мигранти.

Събитията през последната година вече започнаха да развенчават мита за Европейския съюз, започвайки с невъзможността да се излезе от еврозоната и завършвайки с неприкосновеността на откритите граници.

Източник: БГНЕС.