Стратфор: „Десният сектор“ вече е заплаха за Украйна

Украинската националистическа групировка „Десният сектор“ все повече се придържа към антагонистичен на правителството дневен ред. Това може да подкопае стабилността на киевския режим, който и без това изпитва сериозни икономически и политически проблеми, смятат аналитици от американския изследователски център „Стратфор“.

„Киев се оказа в клопката между големите сили на изток (имат се предвид опълченците – ред.) и на запад (събитията в Мукачево – ред.), страната е затънала в дългове, трябва да се бори и с конфликта в източната част“, пише агенцията.

Анализаторите й смятат, че не е учудващо дето „Десният сектор“ е последният голям батальон, който не се подчинява на украинските военни – именно тази организация изигра важна роля в държавния преврат през февруари 2014 година, при който бе свален президентът Виктор Янукович.

Наред с това призивите на „Десния сектор“ да се проведе национален референдум за вот на недоверие на правителството могат да се натъкнат на редица проблеми, защото според украинската конституция провеждането на такъв референдум трябва да бъде подкрепено от самото правителство.

„Така или иначе „Десният сектор“ е заплаха за националната сигурност, както показаха събитията неотдавна в Западна Украйна. (Там в град Мокачево бойци от „Десния сектор“ провокираха въоръжени сблъсъци с местния бизнес и подкрепящата го власт в стремежа му да преразпредели сферите на влияние и да придобие активи за финансирането си – ред)

Има и проблем с няколкото батальона на „Десния сектор“, които напуснаха позициите си на фронтовата линия в Донбас и тръгнаха към Киев, за да участват в последните протести. Освен това на лидера Дмитрий Ярош не му стигат сили да удържи влиянието си върху всички членове на групировката си, разпръснати по цялата страна“, отбелязва се в статията.

В резултат Киев се оказа притиснат между две сили, смятат анализаторите на „Стратфор“. От една страна са опълченците на изток и националистите на запад, а това е допълнителен натиск върху правителството, което „трябва да се бори с икономически проблеми“.

Източник:  Поглед Инфо