Стратегическа тъпота

Стратегическа тъпота

Публикувано от:

Четири дни след като Турция свали преднамерено руския Су-24 над сирийска територия, най-важният резултат е, че Анкара бе оставена от западните държави сама да се оправя с Москва. Световните медии са залети от статии и коментари, които са изключително остри спрямо държавното ръководство на южната ни съседка.

Ако президентът Ердоган и премиерът Давутоглу са мислели, че ще представят с провокацията си Русия в негативна светлина пред световното обществено мнение, то това не се случва. Ако целта е била да бъде спъната военната операция на Москва в Сирия, то това няма да стане. Русия ще продължи с още по-голяма решимост. Ако целта е била да бъде предотвратена коалицията срещу “Ислямска държава”, която ще реши и следвоенното устройство на Сирия, то вероятно и това няма да се случи. Когато великите сили са заплашени, историята учи, че те създават тактически съюзи за справяне с голямата опасност, а след това продължават да се дърлят. Независимо от двуличието на САЩ това ще стане и сега – засегнати са буквално кръвни интереси. Само че с един замах Ердоган остави Турция извън тази игра. Недоверието, което той породи, е твърде голямо.

Развалянето на отношенията между Анкара и Москва не е в интерес на нито една от двете страни. Но след случилото се и след напълно обърканото поведение на турското ръководство, което се оплита като пате в кълчища с версиите за инцидента – от “аз дадох заповед” на Давутоглу, до “пилотите действаха автоматично” на Ердоган – Кремъл вече няма вяра на хората в Анкара и май никой няма вяра. Залогът е по-голям от цената на доматите в Русия и рахата на туристите в Анталия.

Онзиден в София представиха книгата на Давутоглу “Стратегическа дълбочина”. В светлината на поведението на турското ръководство спокойно може да я прекръстим на “Стратегическа тъпота”. Не че от това ситуацита става по-лека.

Коментар на Георги Георгиев, в. “Дума”