Страните от ОНД се сплотиха пред терористичната заплаха от страна на Афганистан

Участниците в заседанието на Съвета на държавните ръководители на страните от ОНД в Казахстан се договориха за възможността за формиране на съвместни сили за отбрана на границите на страните-участнички в Общността в случай на възникване на кризисна ситуация.

В курорта Бурабай, разположен на 250 км от Астана (Казахстан), лидерите на страните от ОНД подписаха общо 16 документа, сред които заявление за борба с международния тероризъм и концепция за военно сътрудничество до 2020 г.

Една от основните теми на срещата на върха е била ситуацията в Афганистан, която руският президент Владимир Путин определил като близка до критичната.

„Ситуацията там, действително, е близка до критичната. Терористите от различни части набират все по-голямо влияние и не крият плановете си за по-нататъшно разширяване. Една от целите им е пробият в централно-азиатския регион. Ние трябва да бъдем готови да реагираме съгласувано на такъв сценарий“, заяви руският лидер на заседание на Съвета на държавните ръководители на страните от ОНД.

По думите на Путин, за това ще спомогне и новата програма за сътрудничество в укрепването на граничната сигурност за 2016-2020 г. „Тя предвижда възможност за формиране на групировка от гранични и други ведомства на страните от Общността за разрешаване на кризисни ситуации на границата“, каза руският президент.