Страните от БРИКС признаха заплахата от тероризма за икономиката

Страните от БРИКС признаха заплахата от тероризма за икономиката

Публикувано от:

Индийският премиер Нарендра Моди заяви, че лидерите на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) са признали единодушно заплахата, на която тероризмът излага икономиките по света, предаде Ройтерс.

Спонсорите на тероризма са “заплаха за нас, колкото и самите терористи”, каза Моди в заключителното слово пред журналисти след двудневната среща на върха на БРИКС в индийския курорт Бенолим, щата Гоа.

Освен че се ангажират да се борят с трансграничния тероризъм, лидерите на петте страни са взели решения за създаване на рейтингова агенция и засилване на борбата срещу укриването на данъци, става известно от приетата заключителна декларация, цитирана от Франс прес.

Китайският президент Си Цзинпин отбеляза, че световната икономика остава крехка.

Моди е единственият, който може да се гордее с икономическите резултати на страната си. Международният валутен фонд прогнозира растеж от цели 7,6 процента на индийската икономика за 2016/2017 година.

Русия и Бразилия неотдавна изпаднаха в рецесия – състояние, което миналия месец Южна Африка успя да избегне. Колкото до Китай, дългогодишен двигател на световната икономика, неговият растеж сериозно се забави.

Индийският премиер заяви, че е жизненоважно страните от БРИКС да подобрят нивата на сътрудничество, призовавайки за премахване на търговските бариери и за развиване на инфраструктурата.

Руският президент Владимир Путин също прикани за по-широко сътрудничество, особено в електронната търговия и космическите изследвания.

Той коментира, че общият интерес на БРИКС от решаване на сложни проблеми вдъхва оптимизъм, предаде ТАСС. По думите му в основата на интересите на групата са сходствата в икономиките им и задачите, пред които са изправени.

Руския лидер припомни, че БРИКС вече има собствена банка, фонд за национални валути, чийто обем ще се увеличава, както и че се планира да бъдат създадени единни технически стандарти и митническо сътрудничество.

Путин съобщи също, че Русия и Индия ще работят за увеличаване на обхвата на ракетите “Брамос” и за създаване на самолети от пето поколение.

Освен декларацията, в която БРИКС потвърди централната роля на ООН в многополюсния свят и се обяви за мирно уреждане на конфликти, лидерите приеха и общ план за действия по нейното изпълнение, конкретизиращ работата на организацията за предстоящата година.

Одобрен е меморандум за разбирателство за създаване на платформа за изследвания в селското стопанство, позиция на Комитета по митническо сътрудничество в БРИКС, както и меморандум за разбирателство между дипломатическите академии на петте страни членки.

Групата БРИКС, която има дял от 53 процента от населението на планетата и около 16 трилиона долара БВП, бе създадена през 2011 година като баланс на тежестта на Запада, припомня АФП.