Стотици украински военни се разбунтуваха по време на съвместните учения със САЩ

Стотици военни от украинската армия излязоха на протест на Яворовски полигон край Лвов, където в момента се провеждат съвместни учения с американски военни, предаде ТВ „Звезда“.

Протестиращите искат да им бъдат предоставени униформите и обувките, които досега не са им били раздадени, въпреки че служат в армията вече половин месец.

„Вървях край Яворовски полигон и гледах през прозореца. От двете страни на пътя тренираха новобранци. Те изглеждаха по-зле от Наполеоновските французи, при отстъпването им от Москва. Кой каквото има. Един с шорти, друг с клин. В такъв вид талибаните в Афанистан се движат… Така изглеждат нашите новобранци, осигурени от държавата“, пише украинският журналист Роман Бочкала във Facebook.

Украинското издание „Сегодня“ цитира свой източник, според когото „войниците ходят като „клошари“ и за 14 дни са изстреляли 10 патрона. Командирите едва успяват да успокоят разярените военни“.

„Всичко това се случва на фона на украинско-американските учения с участието на бойци от Националната гвардия на Украйна“, съобщава източникът на медията.

От украинското министерство на отбраната към момента отказват да коментират ситуацията.