Стотици служители на МВР в Харков отказаха да воюват в Донбас

Харков 500 служители на органите на реда ще бъдат уволнени заради отказа им да участват в антитерористичната операция (АТО) в Източна Украйна, съобщиха украински медии, позовавайки се на Харковска областна администрация.

Местните чиновници коментират случая спокойно: „За сметка на това, онези, които заминаха не можем да назовем страхливци, а тези се отсяха“.

Уволняването на 500-те милиционера не може да се нарече лустрация, просто тези 500 души отказаха да воюват в Донбас“, коментира председателят на Харковска областна администрация Игор Балута.

По думите на Балута, той заедно с началника на главното управление на МВР на Украйна в Харковска област А. Дмитриев, се стараели „да изпращат колкото се може повече служители на МВР в зоната на АТО“.

Това не е единственият случай, когато в структурата на украинското МВР става разчистване на кадри по такъв повод, но толкова масово е за първи път. По-рано са ставали подобни милиционерски бунтове в Закарпатие и Волин. Все по-често  украинските военни изразяват нежеланието си да участват в силовата операция. По този повод военната прокуратура десетки дела в Черниговска, Виницка, Одеска и Ивано-Франковска области, където военни са отказали да се подчиняван на заповедите да воюват  в югоизточната част на страната.