Столтенберг: Русия не представлява заплаха за НАТО

Столтенберг: Русия не представлява заплаха за НАТО

Публикувано от:

Русия не представлява заплаха за страните на НАТО, тъй като Северноатлантическият алианс предоставя на държавите-членки на организацията надеждни гаранции за сигурност, заяви в интервю за словашкия вестник Pravda генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

“Ние не виждаме никаква непосредствена опасност (от Русия), касаеща която и да е от страните на НАТО, подчерта той. – Алиансът предоставя на държавите-членки надеждни средства за защита. Това е една от причините (за безопасността на блока). Ето защо и съществува НАТО. Докато се съхраняват толкова надеждни възпиращи механизми, както е сега, реалността някой да нападне страна на НАТО е много малка”.

Йенс Столтенберг се отказа да причисли Русия към враговете на Запада. “Ролята на Русия (в света) е много сложна, за да правим опити да я отнесем към приятелите или враговете. Свидетели сме на променящата се среда на сигурност (в света). НАТО трябва да се адаптира към тази ситуация. Това и правим – инвестираме повече средства в отбранатa, повишаваме бойната готовност на нашите сили и укрепваме източното крило на алианса “, каза генералният секретар на организацията. Укрепването на източното крило на НАТО предвижда “защита на въздушното пространство, провеждане на повече учения”.

Йенс Столтенберг също така се изказа за развитието на сътрудничеството между НАТО и Русия. “Ние се опитваме да развиваме конструктивни отношения с Русия. Аз вярвам, че няма противоречие между силната отбрана и желанието за политически диалог”, счита ръководителят на Северноатлантическия алианс.

В същото време според него, диалогът между Русия и НАТО “се води в различни формати”. “В НАТО ние водим преговори с руските дипломати.  Много пъти съм се срещал с руския външен министър Сергей Лавров. В алианса решихме да преустановим практическото сътрудничество с Русия, но оставяме отворени каналите за политически диалог. Освен това много от страни-членки на НАТО поддържат на различни нива връзки с Москва”, напомни генералният секретар в интервюто за чешката медия.

Йенс Столтенберг отделно подчерта сътрудничеството на Русия с Германия и Франция с “Нормандската четворка” в намирането на мирно решение на кризата в Украйна. “Русия беше също и страна в процеса на преговорите, които доведоха до споразумение за иранската ядрена програма. Тя е включен в процеса на намиране на политическо решение на конфликта в Сирия. Води преговори със САЩ и с други страни-членки на алианса”, са думите на Йенс Столтенберг пред чешкото издание.

Позицията на Москва

на 30 юни постоянният представител на РФ при НАТО Александър Грушко заяви, че решенията, приети на заседанието на министрите на отбраната на страните от НАТО, свидетелстват за това, че алиансът е преминал към политика на сдържане по отношение на Русия.

„Тази среща се превърна в доказателство за това, че НАТО преминава от политика на партньорство към политика на сдържане на Русия. Тази линия намира своето закрепление в сферата на военното строителство и планиране. Тези решения във военната сфера ще генерират враждебна политика по отношение на РФ“, заяви Грушко.

Той подчерта, че Русия ще реагира по съответния начин на всяка заплаха в близост до границите й.

По думите му, ако НАТО не промени отношението си към сътрудничеството с Русия по предизвикателствата и заплахите, то перспективите за възстановяването на взаимодействието не се разглеждат.