Столтенберг: НАТО остава отворена за диалог с Русия

„НАТО остава отворен към възможността за диалог с Руската федерация“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането си на среща на външните министри на Алианса в Анталия, Турция.

„НАТО оставя отворена възможността за диалог с Русия“, каза Столтенберг. По-рано генералният секретар заяви, че Алиансът е запазил постоянно функционираща червената линия за комуникация между военното командване на НАТО и Русия, за да се избегнат недоразумения, аварии и инциденти.

Столтенберг заяви още, че споразумението от Минск трябва да се прилага в пълна степен. „Минските споразумения трябва да бъдат напълно изпълнени, да се спазва прекратяването на огъня и да се изтеглят тежките оръжия“, каза той. Генералният секретар отбеляза, че „сега е времето да се действа“. Според него има спешна нужда от изпълнението на минските договорености.

Той отбеляза още, че НАТО може да осигури помощ за укрепване на сигурността на Либия след прекратяване на военните действия в страната. „Ние сме готови да помогнем веднага, щом ситуацията се подобри“, заяви Столтенберг.

По-рано в Брюксел той посочи, че Алиансът обмисля възможността да съдейства за подготовката на либийската армията и силите за сигурност, след като гражданската война бъде прекратена.

Относно ситуацията в Сирия Столтенберг заяви, че не вижда роля за Алианса в конфликта там. Той посочи, че там няма да бъде създадена зона, забранена за полети. „НАТО не участва в коалицията срещу „Ислямска държава“ и не взима решения“, отбеляза той./ Вgnes